c S

AmCham pozdravlja sprejem zakona o spodbujanju investicij

19.02.2018 13:10 Ljubljana, 19. februarja (STA) - Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji (AmCham) pozdravlja četrtkov sprejem zakona o spodbujanju investicij, ki ga vidijo kot prvi korak k sistemski ureditvi zakonodaje na področju spodbujanja investicij. Tako si želijo, da je ta zakon le prvi v nizu ukrepov za večjo strateško usmerjenost in ambicioznost, kar bi ustvarilo nova delovna mesta.

Kot so sporočili iz AmChama, njihova komisija za spodbujanje investicij zakon vidi tudi kot prvi korak k sistemski ureditvi zakonodaje za dolgoročne sistemske ukrepe, ki bi izboljšali družbeno-gospodarsko okolje v Sloveniji za trajnostne investicije.

Med dolgoročne ukrepe prištevajo predvsem krepitev ustvarjanja kompetenc prihodnosti in inovativnosti slovenskega gospodarskega okolja ter izboljšanje delovanja državnih institucij in upravljanja podjetij v vzdržnem makroekonomskem okolju, vključno s fleksibilnim trgom dela.

"Člani komisije pozdravljamo dejstvo, da zakon o spodbujanju investicij enakovredno obravnava tako domače kot tuje in ne izključno tuje investitorje, kar je eno izmed pomembnih stališč in prizadevanj komisije," so zapisali.

Ocenjujejo pa, da zakon prinaša le kratkoročne učinke, zato si želijo, da bi se še odločneje usmerili v ustvarjanje blaginje na dolgi rok. "Predvsem bi morali dvigniti raven konkurenčnosti države na svetovnih lestvicah, kar bi posledično spodbudilo in privabilo trajnostne in kakovostne investicije z visoko dodano vrednostjo," menijo v zbornici.

Slovenija je po njihovih ocenah že zelo napredna na področju tehnoloških rešitev in inovativnosti, na lestvici konkurenčnosti se glede tehnološke pismenosti uvršča na 35. mesto. V zakonu je kot za Slovenijo še vedno zelo pomembna navedena proizvodna dejavnost, ni pa povezave na pametno specializacijo ter poudarka na sodelovalni ekonomiji in digitalni transformaciji.

"Poleg vlaganja v povprečno donosne dejavnosti predlagamo razširitev, jasno vizijo ter najmanj uravnotežene ukrepe spodbujanja investicij v donosnejše in inovativne dejavnosti, ki spodbujajo zeleno in vključujočo rast. To so na primer visokotehnološka podjetja in digitalna ekonomija," so še zapisali v zbornici.

DZ je zakon v četrtek sprejel s tesno večino in majhnim številom glasov, saj je za sprejetje glasovalo 34 poslancev, proti pa 31. Zakonu nasprotujejo tudi okoljevarstveniki zaradi možnosti razlastitve, ki jo prinaša zakon. Ne pristajajo namreč na to, da bi država lahko razlaščala, zato da bi lahko tuje ali domače podjetje ustvarjalo dobičke.