c S

Latvijska banka v težavah zaradi obtožb o pranju denarja

19.02.2018 10:19 Riga, 19. februarja (STA) - Tretja največja latvijska banka ABLV se je znašla v težavah zaradi obtožb o pranju denarja. Evropska centralna banka (ECB) je danes zamrznila njena plačila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ECB je plačila sicer zasebne banke zamrznila "do preklica". Ob tem je osrednja denarna ustanova v območju z evrom opozorila, da se je finančni položaj banke občutno poslabšal.

Gre za prvi primer, ko je ECB uporabila ta svoja pooblastila, pridobljena leta 2014 s prevzemom nadzornih funkcij nad bankami območja z evrom. "Moratorij je nujen glede na to, da banka sodeluje z latvijsko centralno banko in oblastmi pri naslavljanju trenutne situacije," so zapisali.

Ameriško finančno ministrstvo je banko ABLV prejšnji teden obtožilo kršenja sankcij proti Severni Koreji. Govora je o "institucionaliziranem pranju denarja", pri tem naj bi na latvijske uradnike banka vplivala s podkupninami.

V soboto so medtem organi, pristojni za preprečevanje korupcije, aretirali guvernerja latvijske centralne banke Ilmarsa Rimsevicsa. AFP poroča, da med njegovo aretacijo in primerom ABLV ni povezave. Več informacij o primeru še ni znanih.