c S

Za izbirno komisijo trije primerni kandidati za namestnika predsednika KPK

15.02.2018 18:13 Ljubljana, 15. februarja (STA) - Izbirna komisije za namestnika predsednika protikorupcijske komisije je predsedniku republike Borutu Pahorju predstavila poročilo o delu. Formalne pogoje je izpolnjevalo vseh sedem prijavljenih kandidatov, po oceni komisije so trije primerni za imenovanje. To so Mirjam Dular, Uroš Novak in Sandi Sendelbah, so sporočili iz predsednikovega urada.

Razpisna komisija v poročilu navaja, da se je pravočasno na razpis prijavilo sedem kandidatov, medtem ko so iz Pahorjevega urada 5. februarja sporočili, da je prispelo osem kandidatur. Kot so naknadno pojasnili, je ena kandidatka še pred začetkom dela izbirne komisije odstopila od kandidature.

Poleg Dularjeve, Novaka in Sendelbaha so se prijavili še Andreja Krt Stopar, Zoran Krunič, Bojan Mikec in Zoran Pečnik, izhaja iz poročila razpisne komisije.

Komisija je ugotovila, da vsi prijavljeni kandidati izpolnjujejo formalne pogoje. Na pogovor pa je povabila le tiste, ki so se na novo prijavili, ne pa tudi Pečnika in Sendelbaha, ki sta se prijavila že na prejšnji razpis in je komisija takrat z njima opravila pogovor. Nato je oblikovala seznam primernih kandidatov za imenovanje.

Imenovanje novega namestnika predsednika KPK je potrebno, ker je s tega mesta odstopila Alma Sedlar.

Pahor lahko imenuje novega namestnika komisije zgolj izmed kandidatov, ki mu jih je posredovala izbirna komisija. To je dolžan storiti najpozneje v 30 dneh po prejemu seznama kandidatov, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Nov javni poziv za namestnika predsednika KPK je bil potreben, ker predsednik republike Borut Pahor po prvem pozivu ni imenoval nobenega od predlaganih kandidatov. Tudi na prvi poziv se je sicer prijavilo osem kandidatov, od katerih je izbirna komisija Pahorju v izbiro predlagala Mateja Menceja, Mileno Pečovnik in Sendelbaha. Pahor se ni odločil za nobenega, saj, kot je pojasnil, z nobenim od njih ni bil zadovoljen do te mere, da bi ga imenoval na ta položaj.

Tudi tokrat izbirna komisija ostaja enaka. V njej so poslanec in predsednik mandatno-volilne komisije DZ Mitja Horvat, profesor na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru Benjamin Flander kot predstavnik vlade, podpredsednica Sodnega sveta Jana Petrič kot predstavnica Sodnega sveta, Albin Igličar kot predstavnik uradniškega sveta in Katarina Bervar Sternad kot predstavnica nevladnih organizacij.