c S

Turško tožilstvo za nemškega dopisnika Yücela zahteva do 18 let zapora

19.02.2018 07:20 Istanbul, 16. februarja (STA) - Turško tožilstvo za nemško-turškega dopisnika časnika Die Welt Deniza Yücela zahteva do 18 let zapora. Pred tem je sodišče v Istanbulu odredilo izpustitev Yücela iz preiskovalnega pripora, kjer je bil več kot leto dni, je danes za Die Welt sporočil njegov odvetnik Veysel Ok. Dopisnika, ki je že na prostosti, je pred zaporom pričakala njegova žena.

Poročanje medijev je potrdilo tudi nemško zunanje ministrstvo. Tiskovni predstavnik v Berlinu je dejal, da morajo sedaj počakati, kaj se bo zgodilo v prihodnjih urah. Pri tem se je zahvalil turškemu pravosodju in pojasnil, da si je nemški zunanji minister Sigmar Gabriel v zadnjih tednih "zelo prizadeval, da bi prispeval k rešitvi".

Tiskovni predstavnik je po več novinarskih vprašanjih zagotovil, da Gabriel ni sprejel nobenih "dogovorov" glede izvoza orožja in izpustitve dopisnika.

Sodišče je odredilo izpustitev po vložitvi obtožnice. V njej tožilstvo po poročanju turške tiskovne agencije Anadolu zahteva od štiri do 18 let zapora zaradi širjenja "propagande za teroristično organizacijo" in "spodbujanja ljudstva k sovražnosti".

Po informacijah Die Welta v obtožnici niso zahtevali prepovedi potovanja za Yücela. "Nimamo nobenih namigov, da mora ostati v državi," je dejal odgovorni urednik časnika Ulf Poschardt. Tako pričakujejo, da ga bodo lahko kmalu sprejeli.

Tudi nemška vlada predvideva, da bo Yücel lahko zapustil Turčijo. Gabriel je namreč ob robu varnostne konference v Münchnu novinarjem potrdil, da bo lahko dopisnik po njegovih informacijah zelo kmalu zapustil državo, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški zunanji minister je danes še pojasnil, da so se z Yücelovim primerov v zadnjih dneh intenzivno ukvarjali, med drugim so se dvakrat srečali s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Vlada v Ankari je vedno poudarjala, da ne bo politično vplivala na odločitev sodišč ter da je bila neodvisnost pravosodja osrednja točka v vseh pogovorih.

Yücela so izpustili dan po obisku turškega premierja Binalija Yildirima v Berlinu, kjer se se je sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel. Ta je po pogovorih dejala, da je na poti do normalizacije odnosov med Nemčijo in Turčijo še veliko ovir, čeprav imata državi tudi veliko skupnih interesov.

V že dlje časa napetih odnosih med Nemčijo in Turčijo je bila glavna točka spora prav zaprtje dopisnika nemškega časnika Die Welt. Merklova je v četrtek turškemu premierju sporočila, da je to za Nemčijo "nujna zadeva".

Yildirim je v četrtek izrazil upanje, da se bo sodni proces proti Yücelu začel kmalu. Prosil je za razumevanje, ker je bil novinar tako dolgo v zaporu, a je to po njegovih besedah posledica preobremenjenosti turških sodišč po poskusu prevrata. Zavzel se je tudi, da primer Yücela ne bi vplival na dvostranske odnose med državama.

Turški premier je danes ocenil, da so odnosi med državama na poti izboljšanja. "Zdi se, da so se danes rešili nekateri problemi v nemško-turških odnosih," je dejal ob robu varnostne konference v Münchnu.

Merklova pa se je danes pokazala predvsem zadovoljna nad izpustitvijo dopisnika. Pri tem se je zahvalila tudi Gabrielu, ki je veliko prispeval k pozitivnemu razvoju dogodkov. "Pokazalo se je, da imajo lahko tudi pogovori svoj učinek," je dejala.

Kanclerka je še spomnila na ostale ljudi, ki ostajajo priprti v Turčiji zaradi političnih razlogov in da si tudi oni zaslužijo hitro pravosodno obravnavo.