c S

EU zavrača zahtevo ZDA po pisnih zagotovilih glede obrambe

19.02.2018 07:21 Bruselj/Sofija, 16. februarja (STA) - EU je danes zavrnila ameriško zahtevo po pisnih zagotovilih, da nov evropski obrambni projekt ne ogroža vloge zveze Nato. Da je Nato temelj skupne obrambe, že piše v pogodbi EU, je spomnila visoka zunanjepolitična predstavnica Federica Mogherini po koncu neformalnega zasedanja zunanjih ministrov EU v Sofiji.

Obrambni ministri članic zveze Nato so v četrtek v Bruslju z Mogherinijevo razpravljali o večnih skrbeh glede podvajanja dejavnosti obeh organizacij, ki so znova v ospredju ob zagonu novega evropskega obrambnega projekta, znanega po okrajšavi Pesco.

ZDA pri tem skrbi, da je nova evropska obrambna politika preveč protekcionistična in da ogroža interese ameriške industrije. Ameriški obrambni minister James Mattis je zato EU pozval k jasnim pisnim zagotovilom, da je skupna obramba zgolj naloga Nata.

Ameriška veleposlanica pri zvezi Nato Kay Bailey Hutchison pa je v začetku tedna EU opozorila pred možnostjo, da ameriška vojaška industrija izstopi iz skupnih projektov, ki bi lahko bila posledica uporabe Pesca kot protekcionističnega orodja.

Mogherinijeva je danes poudarila, da EU nikakor ne tekmuje z Natom in da ga ne želi nadomestiti. Obenem je zavrnila pozive k pisnim zagotovilom, saj da je v pogodbi EU že jasno zapisano, da je za države, ki so članice obeh organizacij, Nato temelj skupne obrambe.