c S

Zagoneten primer "dvojne poroke" zaradi napačne diagnoze raka bega Iran

19.02.2018 07:22 Teheran, 16. februarja (STA) - Iranske naslovnice in družbena omrežja zadnje časa polni nenavadna zgodba Iranke, ki tudi za najbolj izkušene islamske pravnike predstavlja povsem nov teritorij. 35-letna Mahtab, mama dveh otrok, je po diagnozi raka moža prepričala v poroko s svojo prijateljico. Ta je kmalu zanosila, obenem pa se je usodna diagnoza izkazala za napačno.

Sedaj želi Mahtab pred sodiščem za družinske zadeve doseči, da bi se njen soprog Mohamed ločil od nove žene. Kot utemeljuje, je želela le najboljše za svojo družino, glede na razvoj dogodkov pa mora druga soproga proč.

Mohamed pa temu ni naklonjen. Pojasnjuje, da sta tako on sam kot njegova nova soproga nasprotovala Mahtabinemu predlogu, a sta se čutila prisiljena v poroko, da izpolnita njeno poslednjo željo. Sedaj pa ne more noseče žene kar postaviti na cesto.

Je pa pripravljen skrbeti za obe soprogi in živeti z obema skupaj. To je glede na iransko zakonodajo mogoče in izvedljivo, a Mahtab temu nasprotuje, poročanje iranskih medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Pristojni islamski sodnik je nad primerom skorajda že obupal, saj mu ne uspe najti za obe strani sprejemljive rešitve. Kljub dolgoletnim izkušnjam z vse mogočimi primeri je ta zanj nekaj povsem novega.

Mahtab in Mohamedu je tako dal na voljo še nekaj časa za razmislek, da bi morebiti le našla rešitev izven sodne dvorane. Tudi drugi pravni strokovnjaki so podobnega mnenja, saj menijo, da bi v tem zagonetnem primeru pravo le težko ponudilo ustrezno rešitev, še piše dpa.