c S

Francosko tožilstvo opustilo preiskavo proti ministru zaradi posilstva

19.02.2018 07:22 Pariz, 16. februarja (STA) - Francosko tožilstvo je opustilo preiskavo proti ministru za proračun Geraldu Darmaninu, ki ga je neka ženska obtožila posilstva. Kot so sporočili danes, niso našli znakov kaznivega dejanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pariško tožilstvo je konec januarja sprožilo uvodno preiskavo o očitkih na račun 35-letnega Darmanina, da naj bi Sophie Spatz pred nekaj manj kot desetimi leti prisilil v spolne odnose, v zameno pa ji je obljubljal, da ji bo pomagal pri izbrisu njene kazenske kartoteke.

Primer so prvič preiskovali že junija lani, a so ga prav tako opustili, ker se pritožnica ni udeležila zaslišanja. Sredi januarja letos se je nato znova oglasila, nakar je tožilstvo odprlo novo uvodno preiskavo.

Do posilstva naj bi prišlo leta 2009, ko je Spatzova, nekdanje dekle na poziv, poiskala Darmaninovo pomoč, ker je želela doseči preklic pogojne kazni zaradi izsiljevanja. Darmanin naj bi ji takrat položil roko na koleno in ji dejal, da mora tudi ona pomagati njemu.

Kot je danes sporočilo pariško tožilstvo, v uvodni preiskavi niso potrdili "odsotnosti privolitve s strani pritožnice". Niti niso ugotovili, da bi delovala pod prisilo, grožnjo ali kakršnimkoli nasiljem, so še dodali.

Darmanin, ki velja za vzhajajočo zvezdo v ekipi predsednika Emmanuela Macrona, je krivdo vseskozi zanikal, v bran so se mu postavili tudi številni ministrsko kolegi. Ti so spominjali na pravilo, ki ga je postavil Macron, da se mora minister posloviti s položaja šele, ko je proti njemu uvedena uradna preiskava.

Nedavno je sicer Darmanina prijavila še ena ženska, češ da je v obdobju, ko je bil med letoma 2014 in 2017 župan mesta Tourcoing, uporabil svoj politični vpliv in od nje terjal spolne usluge. Uvodna preiskava njenih navedb še poteka.