c S

Nadzor nad varnostjo v celotnem Rio de Janeiru prevzema vojska

19.02.2018 07:25 Rio de Janeiro/Brasilia, 17. februarja (STA) - Brazilski predsednik Michel Temer je v petek podpisal odlok, s katerim je vojski omogočil, da nadzoruje celotno zvezno državo Rio de Janiero, ki so jo poplavila kriminalna združenja. Vojska bo sedaj nadzorovala tudi policijo, kar je prvič, odkar so v državi leta 1985 ponovno vzpostavili demokracijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Temer je sicer že lani v favele Ria de Janeira poslal več tisoč vojakov, ki so tam skrbeli za red. Sedaj pa je svoj odlok razširil, saj se je tudi kriminal razširil na celotno zvezno državo in ga je skoraj nemogoče zajeziti.

"Vlada bo dala jasne in ostre odgovore ter ukrepala na vse možne načine, da uniči organiziran kriminal," je dejal predsednik ob podpisu odloka v prestolnici Brasilia. Kriminal pa je primerjal z rakom, ki se širi po državi in "ogroža mir naših ljudi".

Predsednik spodnjega doma brazilskega kongresa Rodrigo Maia je v petek ukrep označil za "hudega in skrajnega".

Odlok mora sicer potrditi še kongres, kar pa naj bi storil predvidoma v roku desetih dni. V veljavi bo do konca Temerjevega mandata, ki bo 31. decembra.

V državi beležijo porast nasilja, zaradi česar je obrambni minister Raul Jungmann prejšnji teden dejal, da je "varnostni sistem pokvarjen".

Guverner Ria de Janeiro Fernando Pezao se je medtem v sredo opravičil, ko je tradicionalni karneval prizadel val nasilja in ropov, češ da niso bili dobro pripravljeni in da bodo okrepili varnost. Za varnost je na karnevalu sicer skrbelo najmanj 17.000 pripadnikov varnostnih sil.