c S

Mayeva predlaga varnostni dogovor z EU po brexitu

19.02.2018 07:27 München, 17. februarja (STA) - Britanska premierka Theresa May si po brexitu z EU želi tesnega sodelovanja na področju varnosti in je danes na Münchenski varnostni konferenci predlagala sklenitev posebnega varnostnega dogovora med stranema.

"Sodelovanje želimo tudi po izstopu iz EU nadaljevati in krepiti," je v svojem nagovoru v Münchnu dejala Mayeva. "Svoje narode moramo ščititi. Varnost Evrope je naša varnost," je poudarila po poročanju nemške tiskovne agencije dpa in dodala, da to zlasti velja v boju proti terorizmu.

"To ni čas, ko bi si lahko dovolili ovire pri sodelovanju, ogroženost varnosti naših državljanov zaradi konkurence med partnerji, institucionalne okorelosti in zasidranih idej," je opozorila. Ustrezna pogodba bi sicer po njenih besedah morala upoštevati suverenost Velike Britanije in predvideti, da bodo v določenih primerih pristojne evropske pravosodne instance, v drugih pa britanske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je po govoru Mayeve dejal, da bo varnostno sodelovanje z Veliko Britanijo še naprej potrebno. A tovrstno zavezništvo ne more imeti nikakršnega vpliva na druga pomembna vprašanja. "Ni mi všeč, da se razmišljanja o varnostni politiki meče v isti koš z drugimi političnimi razmišljanji," je dejal.

Možnost vnovičnega referenduma o članstvu v EU je Mayeva zavrnila. Velika Britanije bo konec marca zapustila unijo, je dejala premierka, ki je doma pod precejšnjim pritiskom - vlada z le majhno večino, njeni ministri pa so glede poteka brexita neenotni.

Mayeva je o usmeritvah glede brexita spregovorila na drugi dan 54. Münchenske varnostne konference, ki se bo zaključila v nedeljo, na njej pa sodeluje približno 20 voditeljev držav in vlad ter 75 zunanjih in obrambnih ministrov. Njen nastop se uvršča v niz nagovorov o brexitu, ki jih imajo te dni člani njene vlade.

O izstopanju iz EU je sicer že v petek v Berlinu spregovorila z nemško kanclerko Angelo Merkel, ki je pozvala k "poštenemu ravnovesju" v dogovoru o brexitu, o katerem se trenutno pogajata Bruselj in London.

Čeprav ne morejo biti enaki članstvu, si Merklova želi, da bi bilo nadaljnji odnosi med stranema "tako tesni, kot je le mogoče". Mayeva se je medtem zavzela za to, da bi bili EU in Velika Britanija "pogumni in ambiciozni" v oblikovanju prihodnjih odnosov, poroča britanski BBC.

Za tesne odnose po brexitu se je v govoru pred Mayevo danes v Münchnu zavzel tudi nemški zunanji minister Sigmar Gabriel, ki je spomnil, da je Velika Britanije več desetletij "prispevala k zmožnostim, navadam in razmišljanju Evropske unije". "Združeni kraljestvo zapušča EU, a ne zapušča Evrope in liberalnega zahodnega reda," je poudaril.