c S

V Braziliji zdaj še novo ministrstvo za boj proti nasilju

19.02.2018 07:25 Rio de Janeiro, 18. februarja (STA) - Potem ko je v petek podpisal odlok, s katerim je vojski omogočil, da nadzoruje celotno zvezno državo Rio de Janiero, ki so jo preplavile kriminalne združbe, je brazilski predsednik Michel Temer v soboto napovedal še ustanovitev posebnega ministrstva za javno varnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Temer je v soboto obiskal Rio de Janeiro. Sestal se je s tamkajšnjim guvernerjem Luizom Fernandom Pezaom, več ministri ter generalom Walterjem Souzo Brago Nettom, ki bo vodil omenjeno vojaško operacijo in je bil tudi na čelu varnosti, ko je to mesto leta 2016 gostilo olimpijske igre. Ob obisku je predsednik napovedal, da namerava v naslednjih tednih vzpostaviti posebno ministrstvo za javno varnost, ki bo usklajevalo različne ukrepe za boj proti nasilju kriminalnih združb, sicer pa bo imelo podoben portfelj kot notranje ministrstvo.

Temer je sicer že lani v favele Ria de Janeira poslal več tisoč vojakov, ki so tam pomagali skrbeti za red, a brez večjih uspehov. Sedaj je svoj odlok razširil, saj se je kriminal razširil na celotno zvezno državo in ga je že skoraj nemogoče zajeziti. Vojska bo tako odslej v celotni zvezni državi nadzorovala tudi policijo, kar je prvič, odkar so v Braziliji leta 1985 ponovno vzpostavili demokracijo. Na čelu te "zvezne intervencije" bo general Netto, ki bo odgovarjal neposredno Temerju in ne oblastem v Riu.

Odlok načeloma že velja, čeprav ga mora v roku desetih dni potrditi še kongres. V veljavi bo do konca Temerjevega mandata 31. decembra letos.