c S

V Kijevu več tisoč ljudi na shodu v podporo Sakašviliju

19.02.2018 07:28 Kijev, 18. februarja (STA) - Na ulicah Kijeva se je danes zbralo več tisoč podpornikov nekdanjega gruzijskega predsednika Mahaila Sakašvilija, ki se je kasneje prelevil v vodjo ukrajinske opozicije, potem ko so ga ukrajinske oblasti pred dnevi na silo izgnale iz države. Zahtevali so odpoklic ukrajinskega predsednika Petra Porošenka.

Po poročanju dopisnika francoske tiskovne agencije AFP je na shodu sodelovalo okoli 10.000 ljudi, medtem ko je ukrajinsko notranje ministrstvo naštelo okoli 3000 udeležencev.

Protestniki so nosili plakate s sliko predsednika Porošenka z rdečo črto čez obraz. Vzklikali so: "Odpoklic!", "Odstop!" in "Porošenko je tat!"

K protestom je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pozval Sakašvili, potem ko so ga v ponedeljek izgnali iz Ukrajine in sedaj biva na Nizozemskem.

Ukrajinsko tožilstvo očita Sakašviliju organizacijo protivladnih protestov, ki naj bi jih financirali tisti, ki so blizu bivšemu ukrajinskemu predsedniku Viktorju Janukoviču. Ta je leta 2014 pobegnil v Rusijo.

50-letni Sakašvili je sprva veljal za zaveznika Porošenka, nato pa se je prelevil v njegovega ostrega kritika.