c S

V Nigeriji izpustili 475 domnevnih pripadnikov Boko Harama

19.02.2018 07:30 Abuja, 18. februarja (STA) - Zvezno sodišče v Nigeriji je v petek odredilo izpustitev 475 ljudi, ki naj bi pripadali ali sodelovali s skrajno islamistično teroristično skupino Boko Haram, je danes sporočilo tamkajšnje pravosodno ministrstvo.

Odločitev je padla na množičnih sojenjih več kot 1600 domnevnim teroristom v kraju Kainji, in sicer zaradi pomanjkanja dokazov proti njim. Izpuščeni bodo morali zdaj najprej na poseben program rehabilitacije, šele nato se bodo lahko vrnili na svoje domove, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pred nekaj dnevi je isto sodišče 20 pripadnikov Boko Harama obsodilo na od dveh do kar 15 let zapora. Med njimi je bil tudi pripadnik, ki je sodeloval pri ugrabitvi več kot 200 šolark v kraju Chibok leta 2014; doletelo ga je 15 let zapora.

V kraju Kainji sicer zdaj poteka druga faza največjega sojenja v Nigeriji doslej. V prvi fazi oktobra lani je bilo že obsojenih 45 članov Boko Harama na od treh do 31 let zapora, kakih 500 pa je bilo takrat izpuščenih na prostost.

Nigerijska vlada upa, da bo množično sojenje utišalo kritike na račun vojske, ki v zaporih in pripornih centrih pogosto za več mesecev ali celo let zadržuje na desettisoče domnevnih pripadnikov Boko Harama.

žarišče delovanja skrajnežev Boko Harama je severovzhod Nigerije. V Nigeriji ter na območjih v sosednjih Kamerunu, Čadu in Nigru si Boko Haram prizadeva vzpostaviti posebno islamistično državo. Od leta 2009 je po podatkih ZN v rokah teh sunitskih fundamentalistov umrlo najmanj 20.000 ljudi, okoli 2,7 milijona ljudi je moralo zapustiti svoje domove.