c S

Predlog zakona o vključevanju invalidov spet pred ministrskim zborom

15.02.2018 07:31 Ljubljana, 15. februarja (STA) - Predlog zakona o socialnem vključevanju invalidov, ki ga je vlada nameravala obravnavati že na seji minuli teden, a ga je umaknila z dnevnega reda, je napovedan za obravnavo danes. Socialna zbornica Slovenije tako ne bo pripravila protesta, ki ga je napovedala v primeru, če vlada predloga ne bi obravnavala niti danes.

Predlog zakona širi krog upravičencev do pravic na osebe z avtističnimi motnjami, osebe z zmerno do hudo možgansko poškodbo ali okvaro ter na gluhoslepe. Po zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb, sprejetem pred več kot 30 leti, so namreč do pravic upravičene le osebe z zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem razvoju in najtežje gibalno ovirani.

Invalidi s statusom po tem zakonu bodo med drugim imeli pravico do nadomestila za invalidnost v višini seštevka denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka. Predlog omogoča prehod v zaposlitev in po prenehanju ponovno izplačilo nadomestila za invalidnost. Če dobivajo plačo, jim kljub temu pripada nadomestilo do višine neto minimalne plače.

Socialna zbornica Slovenije in nekatere druge organizacije, ki se pri svojem delu srečujejo z invalidi, so bile ogorčene, ker je vlada minuli četrtek umaknila zakonski predlog z dnevnega reda seje. Predlog upošteva zadnja dognanja stroke in posodablja zastarelo ureditev, zato ga je treba čim prej poslati v obravnavo v DZ, da bo sprejet še v tem mandatu, so pozvali v torek.

Vlada bo obravnavala tudi predlog novele zakona o tajnih podatkih, s katerim želi izboljšati učinkovitost sistema in posledično varnost tajnih podatkov, ter dva zakonodajna predloga s področja železniškega prometa.

Predlog zakona o železniškem prometu odpravlja ovire za vzpostavitev enotnega evropskega železniškega območja, po predlogu zakona o varnosti v železniškem prometu pa bo nadzor nad prevozniki in upravljavci železniškega prometa ob Inšpektoratu RS za infrastrukturo izvajala tudi Javna agencija za železniški promet RS.