c S

Zunanji ministri EU v Sofiji o Zahodnem Balkanu

15.02.2018 07:31 Bruselj/Sofija, 15. februarja (STA) - Zunanji ministri EU bodo danes na neformalnem zasedanju v Sofiji prvič razpravljali o novi širitveni strategiji za Zahodni Balkan. V petek se jim bodo, kot je na takšnih srečanjih običaj, pridružili kolegi iz petih kandidatk za članstvo v uniji - Črne gore, Srbije, Makedonije, Albanije in Turčije.

Z novo strategijo želi EU oživiti širitveni proces. V njej potrjuje evropsko perspektivo za vseh šest držav v regiji ter v spodbudo državam pri reformah omenja letnico 2025 kot okvir za naslednjo širitev, a obenem poudarja, da to ni rok.

Zaradi slabe izkušnje s slovensko-hrvaškim sporom o meji bo v skladu z novo strategijo rešitev dvostranskih vprašanj pogoj za vstop v unijo.

"Če spori o meji niso rešeni dvostransko, jih morata strani brezpogojno predati zavezujoči in končni mednarodni arbitraži, katere razsodbe morata obe strani v celoti izvajati in spoštovati pred pristopom," piše v strategiji.

EU sicer v novi širitveni strategiji opredeljuje šest nosilnih pobud s 57 konkretnimi ukrepi v pomoč regiji pri uresničevanju reform v vzajemnem interesu v obdobju 2018-2020.

Pobude se nanašajo na vladavino prava, sodelovanje na področju varnosti in migracij, povezanost regije, digitalni razvoj, vključno z zniževanjem stroškov za gostovanje v tujih mobilnih omrežjih, ter na spravo in dobrososedske odnose.

Poleg širitvene strategije za Zahodni Balkan imajo zunanji ministri, med njimi vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec, na dnevnem redu tudi razmere v Siriji in strategijo za odnose s Severno Korejo.