c S

Aleš Šabeder novi generalni direktor UKC Ljubljana

15.02.2018 07:30 Ljubljana, 14. februarja (STA) - Svet UKC Ljubljana je na današnji seji imenoval Aleša Šabedra za novega generalnega direktorja. Šabeder, ki vodi UKC kot v. d. generalnega direktorja od začetka letošnjega leta, se je zahvalil članom sveta za soglasno podporo. Dejal je, da se zaveda, kako veliko odgovornost sprejema z vodenjem največje slovenske bolnišnice.

"Vesel sem, da sem s svojim programom prepričal tudi zaposlene, ker za naloge, ki nas čakajo, potrebujemo njihovo podporo," je dejal Šabeder v izjavi medijem po imenovanju.

"Že januarja sem ob prihodu v UKC povedal, je UKC najboljša in najpomembnejša zdravstvena institucija v Sloveniji z odličnimi zaposlenimi in veliko znanja. Danes lahko še bolj suvereno trdim, da je temu tako," je dejal in dodal, da bo svoj program podrobno predstavil v četrtek na novinarski konferenci.

Na razpis za generalnega direktorja UKC se je prijavilo pet kandidatov, dva sta izpolnjevala razpisne pogoje. Poleg Šabedra se je svetu zavoda tako predstavil še župan občine Dobrepolje Janez Pavlin.

Predsednik sveta UKC Jože Golobič je dejal, da jih je Šabeder s predstavitvijo in programom najbolj prepričal. Med drugim jih je prepričal s svojim pogledom in ukrepi na finančnem področju, torej kako povečati prihodke na eni strani in kako se spopasti s stroški.

Šabeder je imenovan za obdobje štirih let. Do sedaj je soglasje k imenovanju generalnih direktorjev dala vlada. Ker pa je Šabeder imenovan v času poteka sanacije v UKC, ko glede imenovanja velja zakon o interventnih ukrepih za zagotovitev finančne stabilnosti javnih zdravstvenih zavodov, mora soglasje k njegovemu imenovanju dati le še ministrica za zdravje, je pojasnil Golobič. Ta zakon namreč v 14. členu določa, da soglasje k predlogu sveta zavoda za imenovanje direktorja poda minister.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc se nedavno na vprašanje, ali je Šabeder njen favorit, ni jasno izrekla, je pa dejala, da verjame, da je Šabeder pripravil zelo dober program in izpostavila, da ima široke managerske izkušnje, saj je vodil že velike kolektive.

Svet UKC je iskal novega generalnega direktorja po tistem, ko so konec lanskega leta krivdno razrešili Andraža Kopača zaradi neustreznega ukrepanja v programu otroške srčne kirurgije.

Po Golobičevih besedah se je svet danes seznanil tudi s priporočili Komisije za preprečevanje korupcije in naložil ustreznim službam, da statut in notranje akte uskladijo s priporočili komisije, ki se nanašajo na postopek imenovanja generalnega direktorja.

Ob koncu se je svet lotil tudi še obravnave poročila računskega sodišča o nabavah v letih 2014 in 2015, ki je pokazalo, da je UKC v teh letih okoli 54 odstotkov zdravstvenega materiala nabavljal mimo zakona o javnem naročanju. Gre za material v vrednosti 70 milijonov evrov.

Po Golobičevih besedah strokovne službe svetu zavoda pojasnjujejo okoliščine, kako je do tega prišlo. A te točke ne bodo končali na današnji seji, saj morajo še pripraviti odzivno poročilo. Golobič je zatrdil, da bo UKC izvedel vse ukrepe in priporočila računskega sodišča. Povedal je še, da je v četrtek organiziran sestanek na računskem sodišču ravno na to temo.