c S

Pogovori o delitvi oblasti na Severnem Irskem znova zastali

15.02.2018 07:29 Belfast, 14. februarja (STA) - Pogovori o ponovni vzpostavitvi delitve oblasti na Severnem Irskem so zaradi spora o zakonu o irskem jeziku znova zastali, so danes sporočili ulstrski unionisti (DUP). Vodja DUP Arlene Foster je britansko vlado pozvala, naj prevzame oblast na Severnem Irskem.

Fosterjeva je danes sporočila, da zahteva Sinn Feina po "samostojnem zakonu o irskem jeziku pomeni, da smo se znašli v slepi ulici". "Skoraj štiri tedne smo se intenzivno pogajali s Sinn Feinom," je dodala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

"Skušali smo najti trdno in trajno osnovo za obnovitev delitve oblasti," je povedala. "Po našem mnenju trenutno ni perspektive za oblikovanje vlade," je povedala.

Britansko vlado je ob tem pozvala, naj "sprejme severnoirski proračun ter politične odločitve o naših šolah, bolnišnicah in infrastrukturi". "Iskreno sem upala, da bomo vzpostavili vlado in bodo naši ministri sprejemali te odločitve. Vendar to trenutno ni možno," je poudarila.

Severna Irska se je v krizi glede delitve oblasti znašla januarja lani, potem ko je odstopil namestnik premierke Severne Irske Martin McGuinness iz vrst stranke Sinn Fein, v utemeljitvi odločitve pa navedel, da ne more več sodelovati s tedanjo premierko Fosterjevo.

Velikonočni mirovni sporazum iz leta 1998 določa, da si oblast v regiji delijo protestantske in katoliške stranke ter da vlado vodita premier in njegov namestnik, ki predstavljata obe strani.

Izjave politikov obeh strani so sicer v zadnjem času nakazovale, da je možnost za izhod iz krize glede delitve oblasti vse večja.