c S

Šolarji doma, učitelji pa v Ljubljano po višje plače

15.02.2018 07:08 Ljubljana, 14. februarja (STA) - S stavko zaposlenih v vzgoji in izobraževanju se je sklenil tridnevni stavkovni val javnega sektorja. Šolski sindikat Sviz je zahteve po višjih plačah izrazil tudi na množičnem shodu v središču prestolnice, ki se ga je po navedbah sindikata udeležilo okrog 20.000 ljudi.

Po navedbah Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki je po število članov eden največjih v javnem sektorju, je danes v več kot tisoč zavodih stavkalo prek 40.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, od vzgojiteljev, učiteljev do drugih strokovnih delavcev. Zaradi stavke je bilo zaprtih 95 odstotkov šol, v šolah in vrtcih so poskrbeli za varstvo manj kot 4000 otrok.

Če vlada v naslednjih treh tednih na pogajanjih ne bo pripravljena odpraviti zaostankov pri vrednotenju vzgojno-izobraževalnega dela od vrtcev do univerz, pošteno ovrednotiti razredniškega dela s posebnim delovnim mestom in ne bo pristala na 1200 evrov regresa za tiste z minimalno plačo, kar so njihove stavkovne zahteve, pa za 14. marec že napovedujejo ponovno stavko.

"Ne pristajamo več, da je delo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju manj vredno zgolj zato, ker nas je veliko in se da na nas veliko privarčevati," je bil na današnjem shodu jasen glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj in dodal, da je v dejavnosti zaposlenih okoli 47.000 ljudi.

Kot je dejal, se za stavko niso odločili zato, ker bi od države pričakovali, da jih plačuje več in bolje kot druge, ampak ker jih plačuje slabše. Zase pa ne zahtevajo nič posebnega in nobenih privilegijev, ampak primerljivo plačilo za primerljivo delo, je pojasnil.

Ob tem je opozoril, da z nasprotovanjem razvrednotenju vzgojno-izobraževalnega dela, ki se v Sloveniji sistematično poglablja od leta 2012, branijo tudi pravico vseh do kakovostnega javnega izobraževanja, saj tega brez dobrega vrednotenja vzgoje in izobraževanja ni.

Tudi ostali govorci, ki so se zvrstili na odru na Kongresnem trgu, so opozarjali na podplačanost učiteljev in vzgojiteljev v primerjavi z drugimi primerljivimi poklici v javnem sektorju, obenem pa na vedno večje izzive, zaradi katerih je nujno vseživljenjsko izobraževanje. Učitelji svoje delovne procese dandanes prilagajajo tudi otrokom s posebnimi potrebami ali pa študentom iz tujine, ki ne razumejo slovensko.

Kot je povedala predsednica glavnega odbora sindikata Jelka Velički, ki je kot prva nagovorila zbrane, so se udeleženci na shod, ki so ga začeli z Internacionalo, iz vse Slovenije pripeljali z več kot 285 avtobusi. S takšno udeležbo, je dejala, jasno kažejo svojo odločenost uresničiti svoje zahteve.

Protestniki, opremljeni tudi s piščalkami in trobljami, so nosili modre Svizove brezrokavnike in sindikalne zastave. S seboj so prinesli transparente, prek katerih so vlado spraševali, zakaj je izobraževalno delo vredno manj. "Da znaš to prebrati, se zahvali učiteljem," so napisali na enega od njih in še: "Dovolj nam je dela na etični pogon."

Na očitke, da so njihove zahteve finančno pretežke, so na transparentih odgovarjali, da so "pretežki" kvečjemu proračuni političnih strank in plače politikov. Ob tem so zahtevali "pravično delitev vsega, kar skupaj ustvarimo".

Vladajočim so sporočili, da so jih oni "izobrazili za stol, na katerem sedite danes", šolsko ministrico Majo Makovec Brenčič so z oceno 1 poslali nazaj v šolo, za ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja pa so ugotavljali, da se je "skril v Dubaj, ker noče vrniti vzetega nazaj".

Podpori stavkajočim so izrazile nekatere sindikalne organizacije in celo politične stranke, predsednik republike Borut Pahor pa je na načelni ravni ugotovil, da je načelno strinjanje, da se v javnem sektorju zagotovi varnost delovnega mesta, plače pa se ne povečujejo, do katerega je prišlo v času krize, danes zastarelo in terja nov premislek. Zato se tudi v javnem sektorju zavzema za povišanje plač, toda hkrati za večji obseg dela plače, ki bo odvisen od rezultatov dela in večjo prožnost delovnih mest v javnem sektorju glede na nove razmere in nove potrebe.

Da si bo še naprej prizadeval za konstruktiven dialog za pogajalsko mizo in iskanje kompromisnih rešitev, pa je po popoldanskem prihodu s službene poti v Dubaju zagotovil glavni vladni pogajalec, minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Na današnjo stavko in shod se je odzvala tudi ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič, ki je nekatere zahteve stavkajočih ocenila kot upravičene, posebej ker je bilo to področje v zadnjih letih podfinancirano. Pri tem je posebej izpostavila zahtevo po ustreznem vrednotenju dela pomočnic vzgojiteljic in dela razrednikov. Je pa njeno ministrstvo v okrožnici šole že obvestilo, da morajo pripraviti načrt nadomestitve izpadlega vzgojno-izobraževalnega procesa.

Vlado in sindikat je k dialogu pozval tudi predsednik DZ Milan Brglez, ki je popoldne sprejel glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja. Rešitve, do katerih lahko po njegovem mnenju pride skozi dialog, pa morajo upoštevati tudi javnofinančne omejitve, je dodal.