c S

V prvem sojenju, povezanem s pariškimi napadi, oprostitev in obsodba na pet let zapora

15.02.2018 07:28 Pariz, 14. februarja (STA) - Moškega, pri katerem so pariški napadalci po napadu najeli stanovanje, je danes sodišče v Parizu oprostilo krivde. So pa na pet let zapora obsodili moškega, ki je sodeloval pri dogovarjanju med džihadisti in najemodajalcem. Gre za prvo sojenje, povezano s terorističnimi napadi v francoski prestolnici, ki so novembra 2015 zahtevali 130 življenj.

Jawad Bendaoud je po oprostitvi zmagoslavno dvignil roke in policiste, ki so ga varovali, potrepljal po rami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodni postopek proti 31-letniku so uvedli, ker je stanovanje dal v najem vodji pariških napadalcev Abdelhamidu Abaaoudu in njegovemu pomočniku Chakibu Akrouhu. V stanovanju sta se skrivala več dni po napadu v Parizu 13. novembra 2015. Tam sta načrtovala nov napad, nato pa ju je policija v raciji 18. novembra ubila.

Tožilstvo je zanj zahtevalo štiri leta zapora, že pred tem pa so opustili hujše teroristične obtožbe, saj niso imeli dovolj dokazov o tem, da je vedel, da sta bila moška terorista.

Medtem so Mohameda Soumaha obsodili na pet let zapora, ker je posredoval pri najemu stanovanja. Vzpostavil je stik med Hasno Ait Boulahcen, ki je bila zadolžena, da mora najti skrivališče za napadalca, in Bendaoudom. Tožilstvo je tudi zanj zahtevalo štiri leta zapora.