IUS-INFO - Dnevne novice - Boris Johnson si prizadeva pomiriti strahove glede brexita
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

14.2.2018

Boris Johnson si prizadeva pomiriti strahove glede brexita

London, 14. februarja (STA) - Britanski zunanji minister Boris Johnson se je zavzel za to, da Velika Britanija popolnoma opusti pravila EU, Britancem pa je ponudil pozitivno vizijo brexita, ki da je pomembna priložnost. Eden vodilnih zagovornikov odhoda države iz unije je v svojem govoru v Londonu poskušal tako pomiriti strahove milijonov Britancev, ki so želeli ostati del EU.

Kot je dejal, je uspeh brexita odvisen od tega, kaj bodo sami iz njega naredili. Se mu pa zdi absurdno, da bi Velika Britanija zapustila unijo in se nato v prihodnosti uskladili z vsemi njenimi pravili, ne da bi pri tem imela kakšno besedo.

"Bilo bi noro, če bi šli skozi ta proces, v katerem bi se izvili iz EU, ne bi pa izkoristili ekonomske svobode, ki jo bo prinesel," je dejal v težko pričakovanem govoru v think tanku v Londonu. "Na globalnem trgu bi bilo nenavadno, da bi Združeno kraljestvo ostalo vezano na podrobna navodila regionalnega trgovinskega bloka, ki predstavlja le šest odstotkov človeštva," je povedal.

Zaradi svojega pozivanja k čistemu pretrganju vezi z Brusljem se je Johnson znašel na nasprotnem bregu kot številni člani vlade premierke Therese May, vključno s finančnim ministrom Philipom Hammondom. Ta si denimo želi, da bi gospodarstvo Velike Britanije le rahlo odstopalo od gospodarstva unije.

Na vprašanje, če bo v primeru nestrinjanja z dogovorom, kakršnega bo London glede izstopa dosegel z Brusljem, odstopil, ni odgovoril, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njegov današnji govor je bil prvi v nizu načrtovanih ministrskih nagovorov glede brexita v obdobju, ko se razdeljena vlada Mayeve pripravlja na ključne pogovore z Brusljem o prihodnosti trgovinskih odnosov. Začeli naj bi se aprila.

Johnson, ki velja tudi za morebitnega naslednika Mayeve, je že večkrat nasprotoval usmeritvam premierke glede brexita in je danes priznal, da z najnovejšim govorom tvega nekaj "vznemirjenja". A kot pravi, čuti potrebo, da "nagovori tiste, ki imajo še vedno strahove" glede izida referenduma iz leta 2016 o končanju štiri desetletja trajajočega članstva v EU.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar