c S

Tradicionalna varnostna konferenca v Münchnu znova z vrsto visokih gostov

14.02.2018 10:59 München, 14. februarja (STA) - Opravilna sposobnost in prihodnost EU, njeni odnosi z Rusijo in ZDA, grožnje liberalni svetovni ureditvi, konflikti na Bližnjem in Srednjem vzhodu ter izzivi razoroževanja bodo v ospredju letošnje, že 54. varnostne konference v Münchnu. Med gosti bodo izstopali generalni sekretar ZN Antonio Guterres ter predsedniki več vlad.

Predsedujoči prestižni vsakoletni konferenci, nemški diplomat Wolfgang Ischinger od tokratne izdaje pričakuje predvsem pomembne vzpodbude za razrešitev mednarodnih konfliktov, saj, kot opozarja, se že vse od razpada Sovjetske zveze ne spomni "nobene faze, ki je bila potencialno tako nevarna" za svetovni red in mir, kot je sedanja.

Ischinger tudi v pred dnevi objavljenem poročilu z naslovom Do roba - in nazaj?, v katerem je zastavil agendo letošnje konference, napoveduje novo obdobje negotovosti.

Kot opozarja, vloga ZDA v svetu pod predsednikom Trumpom pojema, Evropa pa mora na novo opredeliti lastno prihodnost in sama bolje poskrbeti za svojo varnost. Izpostavlja tudi vse glasnejše rožljanje med ZDA in Severno Korejo, naraščajoče rivalstvo med Savdsko Arabijo in Iranom ter trajajoče napetosti med Rusijo in zvezo Nato v Evropi.

A ne glede na vse poročilo vztraja, da morajo glavni faktor pri analizi varnostnih tveganj ostati podnebne spremembe, saj te ne vodijo le v naravne katastrofe, ampak tudi v nove konflikte in množice beguncev.

Konferenca bo potekala od petka do nedelje, kot vedno v strogo varovanem luksuznem hotelu Bayerischer Hof, do katerega protesti, ki sicer vsako leto spremljajo konferenco, ne bodo prodrli.

Iz Slovenije se bo dogodka tokrat udeležila obrambna ministrica Andreja Katič, sicer pa organizatorji pričakujejo približno 600 udeležencev iz več kot 60 držav, med njimi več kot 20 predsednikov držav in vlad ter kakih 50 predsednikov uprav velikih podjetij, je pred dnevi poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Gostiteljico bodo tokrat predstavljali člani vlade v odhajanju, saj nove vlade s polnimi pooblastili Nemčija še vedno nima. Prišla naj bi obrambna ministrica Ursula von der Leyen in zunanji minister Sigmar Gabriel, prihod kanclerke Angele Merkel pa vsaj zaenkrat ni napovedan.

Britanska premierka Theresa May bo udeležence konference nagovorila v soboto in se posvetila predvsem prihodnjim varnostnim odnosom svoje države z EU, potem ko ta ne bo več članica povezave. Njen govor bo obenem del serije nastopov, v katerih naj bi člani britanske vlade v prihodnjih tednih bolje predstavili stališča Londona glede brexita.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz bo udeležence prav tako nagovoril v soboto, sodeloval pa bo tudi v razpravi s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, francoskim premierjem Edouardom Phillippom in poljskim premierjem Mateuszom Morawieckim, napoveduje avstrijska tiskovna agencija APA.

Med gosti bodo še generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde, glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier, ukrajinski predsednik Petro Porošenko, premierja Izraela in Iraka, Benjamin Netanjahu in Haider al Abadi, vodje več mednarodnih organizacij, od Ovseja do Mednarodnega odbora Rdečega križa, ter vrsta ministrov, med drugim zunanji ministri Rusije, Turčije, Irana in Savdske Arabije.

Iz ZDA med drugim prihajajo obrambni minister James Mattis, svetovalec predsednika Donalda Trumpa za nacionalno varnost Herbert McMaster in direktor obveščevalne agencije Cia Mike Pompeo.