c S

V Gvatemali zaradi očitkov korupcije aretirali predsednika Oxfama

14.02.2018 08:27 Ciudad de Guatemala, 14. februarja (STA) - Po nedavnem škandalu v zvezi s humanitarno organizacijo Oxfam so v Gvatemali v torek zaradi očitkov korupcije aretirali predsednika Oxfam International Juana Alberta Fuentesa Knigta. Nekdanjemu finančnemu ministru Gvatemale očitajo korupcijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Formalnih očitkov proti Fuentesu Knigtu še ne poznamo," je ob novici o aretaciji dejala izvršna direktorica Oxfama Winnie Byanyima. Dodala je, da je Fuentes Knigt Oxfam seznanil, da proti njemu poteka preiskava zaradi domnevnih proračunskih kršitev gvatemalske vlade, v času, ko je bil njen finančni minister, ter zagotovil, da sodeluje s preiskovalci in da ni kršil pravil.

Gvatemalska preiskava naj bi bila povezana s korupcijo pri oddaji javnih naročil. Poneverili naj bi najmanj 35 milijonov ameriških dolarjev javnega denarja. Poleg Fuentesa so preiskovalci aretirali tudi nekdanjega predsednika Alvara Coloma in skorajda vse preostale člane takratne gvatemalske vlade; bivše ministre s področja notranjih zadev, obrambe, dela, zdravja, izobraževanja in okolja.

Skupno so tako v torek v Gvatemali izvedli 14 aretacij ali preiskav, še poroča dpa.

Oxfam trenutno pretresa afera, da naj bi kateri njeni sodelavci na Haitiju in v Čadu prirejali orgije s prostitutkami. Poleg tega so se pojavili očitki o posilstvih s strani nekaterih sodelavcev Oxfama v Južnem Sudanu ter o spolnih napadih na mladoletne prostovoljce v Oxfamovih trgovinah v Veliki Britaniji.