c S

Vrh nemške SPD potrdil Nahlesovo za prihodnjo predsednico stranke

14.02.2018 08:21 Berlin, 13. februarja (STA) - Predsedstvo nemških socialdemokratov (SPD) je danes v Berlinu potrdilo vodjo poslanske skupine SPD Andreo Nahles za prihodnjo predsednico stranke, kar pa pa bodo morali potrditi še na kongresu stranke 22. aprila. Začasno bo vodenje prevzel podpredsednik Olaf Scholz, poročajo nemški mediji.

Martin Schulz je danes tudi uradno odstopil z vrha stranke, ki jo je vodil manj kot leto dni. Za svojo naslednico je predlagal Nahlesovo, kar je predsedstvo potrdilo, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Schulz je sicer že v petek sporočil, da bo odstopil in je svoje mesto že takrat ponudil Nahlesovi, ki sicer ni članica predsedstva stranke. S tem bi lahko postala prva ženska na vrhu SPD.

Nekateri člani SPD, predvsem v Berlinu, so nasprotovali temu, da bi Nahlesova postala vršilka dolžnosti predsednika stranke, pojavili pa so se tudi pravni pomisleki glede tega, saj statut stranke tega ne ureja tako. SPD ima sicer šest podpredsednikov. Eden od njih, Scholz, pa bo vodil stranko do kongresa, ki bo 22. aprila v Wiesbadnu. Hamburški župan naj bi sicer postal tudi novi finančni minister.

"Prepričan sem, da bo socialdemokratska stranka Nemčije z Andreo Nahles na vrhu našla svojo staro moč," je dejal danes Schulz.

Nahlesovo je razveselila soglasna podpora predsedstva. "Z veseljem sprejmem odgovornost, ki mi jo predajate," je dejala. Pojasnila je, da je to odgovornost tako do države kot stranke in da bo lobirala za vstop v veliko koalicijo. "Lobirala bom za to in popolnoma se bom posvetila temu, zato da tudi uspe," je povedala.

Konservativna unija CDU in CSU ter SPD so po maratonskih pogovorih prejšnji vendarle dosegle dogovor o oblikovanju skupne vlade pod vodstvom predsednice CDU Angele Merkel. Socialdemokrati bodo prevzeli tri ključna ministrstva - zunanje, finančno in za delo. A kljub temu del stranke še naprej nasprotuje vstopu v ponovno koalicijo z Merklovo. Končno besedo bo zdaj imelo več kot 460.000 članov stranke, ki bodo o tem glasovali od 20. februarja do 2. marca.

Zaradi številnih sporov znotraj stranke se je Schulz v petek kljub napovedim odrekel zunanjemu ministrstvu ter napovedal odstop z vrha stranke, čeprav je sprva namigoval, da bo s položaja predsednika SPD odstopil šele po glasovanju članov o koalicijski pogodbi.