c S

Tusk opozoril na nevarnost "destruktivnih" razprav glede begunskih kvot

14.02.2018 08:13 Dunaj, 13. februarja (STA) - Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes na Dunaju dejal, da je treba končati z "destruktivnimi občutji" v razpravah glede evropskega programa premestitve beguncev, saj spodbujajo delitve znotraj Evrope. Po njegovem bi morale "vse strani" sprejeti kompromise, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Rešitev vprašanja, kako se lahko Evropska unija skupaj z državami članicami "učinkovito" spopade z begunskim valom, ne da se vzpostavi nove smernice, se lahko najde, samo če bodo "vse strani" sprejele kompromise, je dejal Tusk po srečanju z avstrijskim kanclerjem Sebastianom Kurzem.

Tusk je lani decembra program premestitve in obveznih begunskih kvot označil za neučinkovitega in da spodbuja neenakost. Zaradi svojih izjav pa ga je Evropska komisija ostro kritizirala. Kurz, ki je bil takrat še zunanji minister, pa ga je na vrhu EU podprl, češ da ima prav, ko pravi, da program ni deloval. Poudaril je, da se tudi sam zavzema za spremembo "napačne begunske politike".

Tusk se je s Kurzem srečal v okviru priprav na avstrijsko predsedovanje EU, ki bo sledilo v drugi polovici letošnjega leta. Osrednja točka srečanja je bilo sicer načrtovanje neformalnega zasedanja vrha EU 20. septembra na Dunaju o notranji varnosti.

Sta pa sogovornika spregovorila tudi o majskem vrhu EU in držav Zahodnega Balkana v Sofiji. Kot je pojasnil Tusk, si želijo okrepiti sodelovanje na področju varnosti in migracij. Tiste države, ki so "stoletja varovale vrata Evrope", so pomembno prispevale k "zajezitvi še nikoli videnega toka migracij", je dodal.