c S

Ministrstvo, GZS in OZS še usklajujejo stališča glede novih oblik prevozov

14.02.2018 07:57 Ljubljana, 13. februarja (STA) - Ministrstvo za infrastrukturo se je z Gospodarsko zbornico Slovenije in Obrtno podjetniško zbornico Slovenije dogovorilo, da bodo uskladili stališča glede delov predloga novele zakona o prevozih, ki urejajo področje taksi prevozov in novih oblik prevozov. Predlog, ki omogoča prihod platform, kot je Uber, je od 17. januarja v javni razpravi.

Ministrstvo in zbornici so v skupni izjavi zapisali, da gre za pomembni področji, ki lahko vplivata na izvajanje javnega potniškega prometa in taksi prevozov, zato se bo usklajevanje pripomb in predlogov nadaljevalo.

"Da bi poiskali rešitve, ki bodo zagotovile potnikom boljši javni prevoz in bodo od vseh prevoznikov zahtevale enake pogoje delovanja, bo ustanovljena posebna delovna skupina, saj želi ministrstvo skupaj s predstavniki zbornic zagotoviti, da bodo enaki pogoji veljali tako za prevoznike kot njihove voznike in vozila," so zapisali v sporočilu za javnost.

Predlog novele želi sicer urediti tudi področje upravljanja javnega prevoza potnikov. Cilj predloga je urediti pravne podlage za ustanovitev upravljavca javnega potniškega prometa in omogočiti izvajanje prevozov potnikov tudi s pomočjo informacijskih platform, so pojasnili na infrastrukturnem ministrstvu.

V postopku javne razprave je ministrstvo v ponedeljek s predstavniki obeh zbornic uskladilo predloge in pripombe, ki se nanašajo na ustanovitev upravljavca javnega potniškega prometa, izvajanje subvencioniranih prevozov in gospodarske javne službe javnega potniškega prometa, usklajeno besedilo pa bo vključeno v novelo zakona.