c S

Hrvaški premier Plenković danes v Bruslju

14.02.2018 08:33 Bruselj, 14. februarja (STA) - Hrvaški premier Andrej Plenković se bo danes v Bruslju udeležil delovnega kosila kolegija Evropske komisije ter sestal s šefom komisije Jean-Claudom Junckerjem in predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom. Čeprav uradno ni v ospredju, bo po pričakovanjih med temami tudi arbitražna odločba o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Voditelji članic se pogosto udeležijo kolegija komisije, včasih s celotno vlado v sklopu priprav na šestmesečno predsedovanje Svetu EU. Pred Plenkovićem je bil gost kolegija romunski predsednik Klaus Iohannis, v minulih letih pa med drugimi tudi nemška kanclerka Angela Merkel in več kraljev. Slovenski premier se kolegija še ni udeležil.

Tudi tokratno kosilo kolegija s Plenkovićem, ki ga v Bruslju spremljata zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić, bo med drugim priložnost za priprave na predsedovanje Hrvaške v prvi polovici leta 2020. Sicer pa naj bi bilo kosilo osredotočeno na prihodnost Evrope ter priprave na vrh EU 23. februarja, pravijo v komisiji.

Vprašanja arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško v komisiji sicer ne omenjajo izrecno, vendar je malo verjetno, da ne bi bilo odprto, sploh na dvostranskem srečanju Plenkovića in Junckerja, ki bo sledilo delovnemu kosilu kolegija. Hrvaški premier in šef komisije, ki sta sicer oba člana evropske desnosredinske politične družine, bosta imela tudi skupno novinarsko konferenco.

Pred kosilom s kolegijem se bo Plenković sestal s predsednikom Evropskega sveta. V Tuskovi tiskovni službi o sestanku pravijo le, da bodo to posvetovanja pred neformalnim februarskim vrhom unije, ki bo razpravljal o prihodnjem večletnem evropskem proračunu in institucionalnih zadevah. Vprašanja arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško pa ne komentirajo.