c S

V zdravstvu in socialnem varstvu stavkalo med 20.000 in 25.000 zaposlenih

13.02.2018 15:21 Ljubljana, 13. februarja (STA) - Po policistih, ki so začeli stavkati v ponedeljek, so svoje nezadovoljstvo danes z dveurno opozorilno stavko izrazili zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu. Po podatkih sindikatov se je stavki pridružilo med 20.000 in 25.000 zaposlenih. Vladi pa so sporočili, da od zahtev ne bodo odstopili in da bodo, če bo treba, stavko še zaostrili.

Kot so v skupnem sporočilu za javnost zapisali v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije, ki sta skupaj pripravila stavko, je ta med 8. in 10. uro potekala v bolnišnicah, zdravstvenih domovih, centrih za socialno delo, socialno-varstvenih zavodih, varstveno delovnih centrih ter na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in v Nacionalnem laboratoriju za okolje in hrano.

Zaradi stavke sicer delo ni bilo bistveno okrnjeno, zagotovili so vso nujno nego in oskrbo ter poskrbeli za vse, za katere po zakonu morajo. Marsikje je delo potekalo kot med prazniki ali v nedeljo. V novomeški bolnišnici, kjer je stavkala več kot polovica osebja, so na primer vse nenujne bolnike v ambulantah prenaročili, ostalim pa so zagotovili minimum storitev, kot je določeno z zakonom in kolektivno pogodbo.

V središču stavke so bili tako predvsem shodi zaposlenih, na katerih so opozorili na svoje stavkovne zahteve. Ob 9. uri se je več kot 300 zaposlenih zbralo tudi v avli Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, kjer je zbrane med drugim nagovorila predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar. Kot je poudarila, zahtevajo tisto, kar bi jim "država morala ponuditi na pladnju, če bi ji bilo mar za lastne državljane in zdravo deželo".

Zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu zahtevajo dvig plač in pričakujejo višje plačilo dela na praznik, v nedeljo in ponoči ter ustrezno ureditev drugih dodatkov za manj ugodne delovne pogoje. Kot je dejala generalna sekretarka Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Dragica Kekec, je njihovo delo strokovno, psihično in fizično zahtevno in je premalo vrednoteno. Svoje zahteve vežejo na odpravo anomalij in na dogovorjeno z zdravniki, saj si ne morejo predstavljati zdravstvenega sistema brez ustrezne primerljivosti zdravstvenih delavcev in sodelavcev.

Ob dvigu plač in odpravi vseh varčevalnih ukrepov, vključno z vrnitvijo osmih odstotkov zaradi znižanja vrednosti plačne lestvice v letu 2012, pa je njihova pomembna stavkovna zahteva tudi uveljavitev kadrovskih standardov in normativov, tako na področju zdravstvene nege kot za ostale zaposlene v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva.

Kot je navedla Dragica Kekec, je v zdravstvu in socialnem varstvu veliko nadurnega dela in tudi kršitev pravice do prostega časa, kar je še en dokaz več, da je delavcev premalo in je treba sprejeti standarde in normative. Po njenih besedah primanjkuje medicinskih sester, negovalcev, bolničarjev, kuharjev ... Zaposleni odhajajo v tujino, ker imajo tam boljše delovne pogoje in boljše plačilo.

Da današnja stavka ni le stavka za pravice zaposlenih, ampak tudi v korist varnosti in kakovosti za bolnike, je poudarila predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Monika Ažman, ko je na shodu v ljubljanskem kliničnem centru izrazila podporo stavkajočim. Dodala je, da bodo lahko samo, če jih bo dovolj, svoje delo opravljali varno za njih same in tudi za paciente.

Podporo zaposlenim v zdravstvu in socialnem varstvu je izrazil tudi generalni sekretar Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Bojan Hribar, ki je ugotavljal, da je do današnje stavke prišlo zato, ker se vlada ni pravočasno odzvala na upravičene zahteve, ki jih že vrsto let postavljata oba sindikata, tako glede kadrovskih normativov kot glede primerljivosti delovnih mest z ostalimi delovnimi mesti v javnem sektorju.

S sindikatov pa so kasneje sporočili, da so jih podprla tudi vodstva nekaterih zavodov, šolski sindikat Sviz in ostali sindikati, združeni v Konfederacijo sindikatov javnega sektorja Slovenije, pa tudi tudi Evropska zveza zaposlenih v javnem sektorju EUROFEDOP in delavci žerjavisti Luke Koper. Se je pa eden od govornikov v UKC Ljubljana spraševal, zakaj med tistimi, ki so podprli njihovo stavko, ni zdravniškega sindikata Fides.

Po današnji opozorilni stavki v sindikatih napovedujejo stopnjevanje stavkovnih aktivnosti, če vlada ne bo uresničila stavkovnih zahtev oz. se o njih začela resno pogajati. Predsednica sindikalne enote sindikata delavcev v zdravstveni negi v UKC Ljubljana Saša Kotar je med možnimi aktivnostmi napovedala umik soglasij za delo prek polnega delovnega časa, dosledno uveljavitev pravice do časa za strokovno pripravo na delo, daljše prekinitve dela in javne protestne shode.