c S

V Egejskem morju nov incident med Grčijo in Turčijo

13.02.2018 15:21 Atene/Bruselj, 13. februarja (STA) - Plovilo turške obalne straže je v ponedeljek zvečer na jugovzhodu Egejskega morja, v bližini spornega otoka Imia ali po turško Kardak, trčilo v patruljni čoln grške obalne straže, ki je bilo financirano s strani Evropske unije. V trčenju je bilo grško plovilo poškodovano, nihče od 27 članov posadke pa ni bil poškodovan, so poročali grški mediji.

Incident je potrdil tiskovni predstavnik grške vlade Dimitris Canakopulos, a podrobnosti ni navedel, tako da so glavni vir informacij grški mediji, med drugim tiskovna agencija ANA in javni radio ERT, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Egejskem morju se sicer v zadnjem času vrstijo incidenti, v katere je vpletena Turčija. Canakopulos je sosednji državi danes očital, da s svojim ravnanjem ne prispeva k umiritvi razmer, ampak le še k dodatni destabilizaciji.

Oglasila se je tudi EU, natančneje tiskovni predstavnik predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, ki je Turčijo znova posvaril pred nadaljnjimi provokacijami, ki ogrožajo dobrososedske odnose. Kot je poudaril, mora Turčija spoštovati suverenost držav članic EU - gre za Grčijo in Ciper - nad njihovimi vodami in zračnim prostorom.

V Bruslju so obenem potrdili, da je bilo v trčenju udeleženo grško plovilo sofinancirano s sredstvi EU oziroma evropske mejne in obalne straže.

17. januarja sta na jugovzhodu Egejskega morja bočno trčila hitri čoln grške vojne mornarice in patruljni čoln turške obalne straže, a ni bilo večje škode. Gre sicer za sporno območje, ki si ga že desetletja lastita obe državi, leta 1996 pa se je spor celo tako zaostril, da sta bili na robu vojne.

Turčija je bila tarča kritik Bruslja tudi v ponedeljek, in sicer zaradi ravnanja v sporu s Ciprom glede nahajališč plina na območju, ki je v izključni gospodarski coni Cipra. A Turčija te cone ne priznava, saj da ne spoštuje interesov severnega, turškega dela Cipra.