c S

Na ministrstvu interventni zakon za izboljšanje pripravljenosti SV ocenjujejo kot nekonsistenten in necelovit

13.02.2018 14:35 Ljubljana, 13. februarja (STA) - Na ministrstvu za obrambo pravijo, da bodo vsebino interventnega zakona za izboljšanje pripravljenosti Slovenske vojske temeljito preučili. Po prvem pregledu gradiva pa ocenjujejo, da je besedilo zakona vsebinsko in nomotehnično nekonsistentno in necelovito, saj obravnava samo določena delna vprašanja, ne prinaša pa celovitih rešitev.

Predlog zakona o interventnih ukrepih za izboljšanje pripravljenosti Slovenske vojske je pripravil Sindikat vojakov Slovenije in ga v torek poslal na vlado.

Na ministrstvu navajajo, da bodo vsebino predlaganih rešitev temeljito proučili in v delih, kjer predlog zakona posega na resorna področja v pristojnosti drugih ministrstev, pridobili njihova mnenja ter pripravili odgovor sindikatu.

Po prvem pregledu gradiva pa ugotavljajo, da je pri pripravi uvodnega dela gradiva predlagatelj skoraj v celoti, a površno uporabil gradivo predloga zakona o obrambi in predloga zakona o službi v Slovenski vojski, ki ju je v parlamentarni postopek vložila vlada in sta trenutno v drugem branju.

Po navedbah ministrstva besedilo zakona ne prinaša celovitih rešitev, s katerimi bi se dolgoročno zagotovil razvoj obrambnega sistema in še posebej razvoj Slovenske vojske. Na podlagi pripravljenega gradiva se odpira tudi pomembno vprašanje odnosa do veljavnih zakona o obrambi in zakona o službi v Slovenski vojski, saj je v predlogu določeno, da se s predlogom zakona oba navedena zakona dopolnjujeta, opozarjajo na ministrstvu in dodajajo, da pri tem ne gre zanemariti ustavnih izhodišč glede zakonskega urejanja obrambe države in sprejemanja sistemskega zakona z dvotretjinsko večino.

Nekatere predlagane rešitve glede bonitet za pripadnike Slovenske vojske so bile v preteklosti že obravnavane, a se je izkazalo, da niso realne, saj posegajo v preostalo zakonodajo, trdijo na ministrstvu. Kljub navedbam, da naj bi bile takšne rešitve primerljive z rešitvami v tujih vojskah, iz primerjalne analize ni razvidno, da bi bile kjerkoli dejansko uveljavljene, so dodali.

Ob tem na ministrstvu poudarjajo, da je pri urejanju položaja pripadnikov Slovenske vojske treba izhajati iz realnih finančnih okvirov in primerljivih rešitev z drugimi poklicnimi skupinami v državi. V predlogih novega zakona o obrambi in novega zakona o službi v Slovenski vojski so po njihovi oceni predlagane celovite rešitve. Zato menijo, da je v tem trenutku edina prava pot, da se zagotovi nadaljevanje obravnave in sprejem obeh zakonov v DZ, interventni zakon pa da v tem primeru ni potreben.