c S

Novi predlog za izplačilo bolniške samozaposlenim

13.02.2018 13:43 Ljubljana, 13. februarja (STA) - Levica želi še enkrat poskusiti s predlogom novele zakona o zdravstvenem varstvu, po katerem bi samozaposlenim že četrti dan bolezni bolniško nadomestilo izplačal ZZZS. Predlog je poslala v sopodpis poslanskim skupinam, ki so ga na odboru DZ že podprle. Med njimi ni le SMC, zato v Levici menijo, da imajo za sprejem predloga ustrezno večino.

Poslanec Levice Miha Kordiš je na današnji novinarski konferenci spomnil, je odbor DZ za zdravstvo 1. februarja zavrnil predlog Levice, da bi bili samozaposleni upravičeni do bolniškega nadomestila s četrtim dnevom bolezni. Po njegovih navedbah gre v večini za prekarne delavce, med njimi pa so tudi obrtniki in mali podjetniki.

"Vsem je skupno, da vplačujejo prispevke v zdravstveno blagajno, a ker nimajo formalnega delodajalca, do bolniškega nadomestila do 31. dne niso upravičeni," je povedal Kordiš. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) jim ga namreč začne izplačevati 31. dan odsotnosti z dela. Zato po Kordiševih navedbah na delo prihajajo tudi bolni, kar pušča dolgotrajne zdravstvene posledice, dolgoročno pa se to odraža tudi na stroških zdravstvene blagajne. Ob tem je poslanec opozoril še na socialno krivičnost.

Spomnil je, da je predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju na pristojnem odboru DZ padel z enim glasom razlike, proti je bila le največja vladna stranka. Tako v Levici vendarle vidijo možnosti za drugačen izid pri ponovnem odločanju in za sprejetje predloga še v tem mandatu, saj imajo stranke tudi brez SMC ustrezno večino.

Tako so predlog v sopodpis posredovali poslanskim skupinam, ki so ga na odboru podprle. "Če je strankama SD in DeSUS kaj do reševanja položaja prekarnih delavcev, bodo njihovi poslanci naš predlog podpisali. In če je kaj desnim strankam do blagostanja obrtnikov, malih podjetnikov, bodo prav tako prispevale svoje podpise," je dejal Kordiš. Prepričan je, da jih je skupaj dovolj, da predlog sprejmejo še pred volitvami.