c S

Trump tudi v novem proračunu zmanjšuje sredstva za diplomacijo

13.02.2018 08:07 Washington, 12. februarja (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump v svojem proračunskem okvirju predlaga, da State Department in Ameriška agencija za mednarodno pomoč (USAID) v letu 2019 dobita skupaj 39,3 milijarde dolarjev, kar pomeni 26 odstotkov manj denarja v primerjavi z letom 2017. Prihranki pa bi šli za vojsko in infrastrukturo.

"Predsednikov proračun bo šel v koš za smeti nemudoma, ko pride do nas," je lani marca izjavil predsednik senatnega odbora za mednarodne odnose republikanec Bob Corker iz Tennesseeja, ko je Trump za proračunsko leto 2018 predlagal 30-odstotno zmanjšanje sredstev. Ta proračun še ni potrjen ampak se State Department tako kot druge vladne agencije financirajo z začasnimi podaljški, ki porabo ohranjajo na približno enakih ravneh kot pretekla leta.

Državni sekretar ZDA Rex Tillerson se nad zmanjšanjem lastnega proračuna ni pritoževal. Predlog je pohvalil, ker je v skladu z njegovimi prizadevanji za posodobitev delovanja State Departmenta v smeri večje učinkovitosti. "Predlog zagotavlja vire, ki so nujni za napredovanje miru in varnosti ter odzive na globalne krize, obenem pa zagotavlja učinkovito porabo davkoplačevalskega denarja," je sporočil Tillerson.

Bela hiša v razlagi predloga proračunskega okvirja pojasnjuje, da želijo vzpodbuditi partnerske države za večjo samozadostnost, s čimer bodo te države postale bodoče trgovinske in varnostne partnerke. Partnerji bodo po tej logiki hitreje napredovali brez ameriške pomoči. Predlog ne omenja držav, ki so v ZN podprle resolucijo proti Trumpovi odločitvi za priznanje Jeruzalema kot glavnega mesta Izraela.

Proti največjemu rezu v diplomacijo od 90. let prejšnjega stoletja se je že v nedeljo izreklo 151 upokojenih višjih vojaških poveljnikov, med njimi načelnikov vseh rodov oboroženih sil ZDA. V pismu kongresu trdijo, da zmanjšanje sredstev za diplomacijo spodkopava ameriški vpliv v svetu v času, ko grožnje nacionalni varnosti rastejo. "Utrjevanje diplomacije in razvoja je poleg obrambe ključnega pomena za ameriško varnost," so zapisali.

Diplomatske prioritete Trumpovega State Departmenta predvidevajo 3,3 milijarde dolarjev vojaške pomoči Izraelu in 1,3 milijarde dolarjev podobne pomoči Jordaniji. Za Afganistan in Irak ter protiteroristične operacije drugje po svetu bo State Department dobil 5,7 milijarde dolarjev, za ameriško mejno varnost 3,7 milijarde dolarjev, latinsko-ameriške države bodo za boj proti kriminalu dobile 1,1 milijarde dolarjev, za zaščito objektov State Departmenta v tujini pa bo šlo 5,4 milijarde.

Za boj proti korupciji po svetu bo State Department dobil 1,4 milijarde dolarjev, za mednarodne organizacije, kot so Združeni narodi, 2,3 milijarde dolarjev, za boj proti aidsu in nekaterim drugim boleznim 6,7 milijarde dolarjev, za odzive na krize 6,4 milijarde dolarjev, za boj proti lakoti 518 milijonov dolarjev, za propagando 565 milijonov, za boj proti širitvi orožja za množično uničenje 127 milijonov in za tehnološko posodobitev State Departmenta 150 milijonov dolarjev.