c S

Bruselj ob izboljšanju razmer na trgu dela poziva k zagotovitvi pravic državljanom

12.02.2018 17:16 Bruselj, 12. februarja (STA) - Zaposlovanje v EU je v tretjem lanskem četrtletju še naprej raslo nad pričakovanji, brezposelnost pa se je še bolj zmanjšala, v poročilu o zaposlovanju in socialnih razmerah ugotavlja Evropska komisija. V Bruslju rezultate pozdravljajo in poudarjajo, da je treba ta zagon izkoristiti za zagotovitev novih in učinkovitejših pravic vsem državljanom.

Evropska komisarka za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile Marianne Thyssen je objavo poročila pospremila z besedami, da se je gospodarska rast vrnila v Evropo. "Zaposlenost v EU je dosegla najvišjo raven doslej, saj ima službo več kot 236 milijonov ljudi. Brezposelnost vztrajno pada," je poudarila po navedbah Evropske komisije.

Spodbuden gospodarski zagon bi morali po njenih besedah čim bolj izkoristiti ter državljanom zagotoviti nove in učinkovitejše pravice, predstavljene v evropskem stebru socialnih pravic. "To so pošteni delovni pogoji, enak dostop do trga dela in dostojna socialna zaščita. Napočil je čas, da zagotovimo, da lahko koristi tega pozitivnega razvoja na trgu dela izkoristijo vsi državljani in delavci," je pozvala.

V primerjavi z enakim obdobjem leto prej se je zaposlenost v EU v tretjem lanskem četrtletju povečala za 1,7 odstotka. To pomeni, da je delo dobilo štiri milijone ljudi, od tega 2,7 milijona v območju evra. K temu so prispevala zlasti stalna delovna mesta in zaposlitev za polni delovni čas, so zapisali na spletnih straneh komisije.

Med tretjim četrtletjem leta 2016 in tretjim četrtletjem leta 2017 se je število zaposlenih s pogodbami za nedoločen čas povečalo za 2,8 milijona, kar je približno trikrat več od povečanja števila pogodb za določen čas. Število zaposlenih za polni delovni čas se je povečalo za približno tri milijone na 181 milijonov, število delavcev s krajšim delovnim časom pa za približno 300.000 na 42,7 milijona.

Stopnja zaposlenosti posameznikov v starosti med 20 in 64 let se je v EU v zadnjih treh letih dosledno povečevala in v tretjem lanskem četrtletju dosegla 72,3 odstotka, kar je najvišje doslej. Ob tem v komisiji opozarjajo, da med posameznimi državami ostajajo velike razlike. Nacionalne stopnje zaposlenosti se gibljejo med 58 odstotki v Grčiji in 82 odstotki na Švedskem.

Poročilo kaže tudi, da se brezposelnost v EU vztrajno približuje ravnem pred krizo. Od vrhunca aprila 2013 se je brezposelnost zmanjšala za približno 8,6 milijona ljudi in decembra lani ostala pod 18 milijonov, kar je najnižja raven od novembra 2008.

V tretjem lanskem četrtletju se je na letni ravni povečala tudi produktivnost dela, in sicer za 0,8 odstotka. Finančni položaj gospodinjstev se je še naprej izboljševal s približno 1,5-odstotno medletno stopnjo rasti, kar je zlasti posledica povečanja prihodkov od dela. Povpraševanje po delovni sili in njeno pomanjkanje pa sta se še naprej povečevala, so še zapisali v komisiji.