c S

Strache buri duhove z izjavo o Kosovu; avstrijska zunanja ministrica jih miri

12.02.2018 17:14 Beograd/Dunaj, 12. februarja (STA) - Podpredsednik avstrijske vlade Heinz-Christian Strache iz vrst svobodnjakov (FPÖ) je razburil z izjavo za nedeljsko izdajo srbskega časnika Politika, da je Kosovo "brez dvoma del Srbije". Avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl je danes za avstrijsko tiskovno agencijo APA izjavila, da avstrijsko priznanje Kosova ni postavljeno pod vprašaj.

"Gre za nepovratno dejstvo. Tako je in tega ne more nič spremeniti," je še dejala vodja avstrijske diplomacije. Dodala je, da znotraj Evropske unije mednarodno pravni položaj Kosova še ni v celoti jasen. Pet od 28 držav članic povezave Kosova, ki bo 17. februarja obeležilo deseto obletnico samostojnosti, kot samostojne države še ni priznalo.

Tiskovni predstavnik FPÖ v avstrijskem parlamentu Marin Glier je danes tudi zanikal, da naj bi Strache za Politiko dejal, da je Kosovo del Srbije. Po njegovih navedbah naj bi Strache za srbski dnevnik dejal, da so svobodnjaki zelo kritizirali avstrijsko priznanje Kosova, a je priznanje dejstvo, ki ga ni mogoče spremeniti, še navaja APA.

Strache se je danes sestal s srbskim političnim vrhom. S srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem sta govorila o dvostranskih odnosih in gospodarskem sodelovanju. Podpredsednik avstrijske vlade naj bi ob tej priložnosti izrekel avstrijsko podporo Srbiji na njeni evropski poti.

Sestal se je tudi s srbskim zunanjim ministrom Ivico Dačićem. Na skupni novinarski konferenci je dejal, da kosovski problem ni dolgoročno rešen in da je potrebno, da Beograd in Priština najdeta kompromis. Dodal je, da je realnost, da je Avstrija priznala samostojnost Kosova, a je hkrati tudi realnost, da Srbija vidi Kosovo kot del lastne države.

"Vsa čast, Strache. Srbski narod ti veliko dolguje in je tudi hvaležen zaradi tega," se je na besede podpredsednika avstrijske vlade po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug odzval Dačić. Dodal je, da so bili odnosi med Srbijo in Strachejem prijateljski, še preden je postal podkancler ter da si Srbija želi kar najboljše sodelovanje z novo avstrijsko vlado.

Ko gre za Kosovo, se Srbija zaveda, da je Avstrija priznala Kosovo, pričakujemo pa, da ima tudi razumevanje za naše stališče, da z razglasitvijo samostojnosti to vprašanje še ni rešeno, je še dejal vodja srbske diplomacije.

Predsednica srbske vlade Ana Brnabić, ki se je prav tako sestala s podpredsednikom avstrijske vlade, je dejala, da Srbija zelo ceni kontinuirano podporo Avstrije v procesu približevanja EU in večkrat ponovljeno stališče, da je integracija Zahodnega Balkana v EU ena od zunanjepolitičnih prioritet Avstrije. Izrazila je pričakovanje, da bo Avstrija podpirala Srbijo tudi v času svojega predsedovanja EU v drugi polovici letošnjega leta.