c S

Albanija in agencija Frontex z dogovorom o sodelovanju

12.02.2018 17:14 Bruselj, 12. februarja (STA) - Evropska agencija za zunanje meje Frontex in Albanija sta parafirali osnutek dogovora o operativnem sodelovanju. Ko bo začel veljati, bo sporazum Frontexu omogočil zagotavljanje pomoči Albaniji pri upravljanju zunanjih meja unije, v primeru nenadnega navala migrantov pa tudi hitro razporeditev ekip agencije na albanskem ozemlju.

Kot so sporočili danes iz Bruslja, sta dogovor parafirala evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos in albanski notranji minister Fatmir Xhafaj.

Avramopulos se je ob tem zahvalil albanskim oblastem za plodna pogajanja in pripravljenost na sodelovanje, ki je omogočila hiter dogovor. Ta bo zdaj lahko služil kot zgled podobnim dogovorom z drugimi državami v regiji. Sodelovanje med Albanijo in Frontexom bo odslej tesnejše ter bo omogočilo hitrejše in fleksibilnejše odzivanje na morebitne migracijske izzive, je še dodal.

Xhafaj je izpostavil, da bo dogovor Albaniji zagotovil kvalificirano pomoč pri upravljanju meja ter ji odprl vrata za širitev sodelovanja z EU in njenimi državami članicami. Zagotovil je, da bodo zdaj nemudoma sprožili postopke, ki so še potrebni za začetek implementacije dogovora.

Krepitev operativnega sodelovanja med prioritetnimi tretjimi državami in Frontexom bo izboljšalo upravljanje nezakonitih migracij, povečalo varnost na zunanjih mejah EU in okrepilo sposobnost agencije, da deluje v neposrednem sosedstvu unije.

Danes parafirani okvirni dogovor morajo potrditi še države članice EU in bo uradno podpisan kasneje, ko bodo zaključeni vsi potrebni pravni postopki. A vseeno gre za prva uspešno zaključena pogajanja med Frontexom in kakšno državo Zahodnega Balkana. Evropska komisija podobna pogajanja trenutno vodi še s Srbijo in Makedonijo.