c S

ZN: Od poziva k prekinitvi ognja v Siriji okrepitev spopadov

12.02.2018 17:13 Damask, 12. februarja (STA) - Spopadi v Siriji so se od poziva Združenih narodov k prekinitvi spopadov pretekli teden še okrepili, je danes v Damasku opozoril koordinator ZN za humanitarne zadeve Ali al Zatari. Varnostni svet ZN naj bi sicer danes začel novo razpravo o 30-dnevni prekinitvi ognja v Siriji.

"Od naše izjave 6. februarja, ko so predstavniki ZN v Siriji pozvali k enomesečni prekinitvi spopadov, so se razmere samo še poslabšale" je povedal Zatari. "Priča smo najhujšim spopadom v celotnem konfliktu. Poročajo o več sto mrtvih in poškodovanih med civilisti, množičnem razseljevanju in uničevanju civilne infrastrukture, vključno z zdravstveno infrastrukturo," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Pretekli teden so letalske sile sirskega režima izvedle več napadov na območje Vzhodne Gute, ki je pod nadzorom upornikov. Slednji pa so napadali prestolnico Damask. Zaradi turške ofenzive proti kurdski milici YPG na severozahodu Sirije pa so morali številni zapustiti domove.

"Še naprej poudarjamo naše sporočilo, da je treba to grozovito trpljenje ustaviti," je povedal predstavnik ZN. "Vse strani in tiste, ki imajo vpliv nanje, znova pozivam, da prisluhnejo nam in prizadetemu prebivalstvu: ustavite to nevzdržno človeško trpljenje," je dodal.

Danes naj bi sicer Varnostni svet v New Yorku začel razpravo o predlogu Švedske in Kuvajta za 30-dnevno prekinitev ognja, ki vključuje tudi konec obleganj. Po navedbah diplomatov naj bi VS ZN o predlogu kmalu glasoval, vendar pa ni jasno, ali ga bo Rusija podprla. Moskva je namreč že večkrat uporabila veto, da bi zaščitila svojega zaveznika Bašarja al Asada.

V Siriji humanitarno pomoč 13,1 milijona ljudi, vključno s 6,1 milijona prebivalcev, ki so bili v času sedem let trajajočega konflikta razseljeni.