c S

V Ukrajini ponovno aretirali Sakašvilija

12.02.2018 17:09 Kijev, 12. februarja (STA) - Pripadniki ukrajinskih posebnih enot so danes v Kijevu ponovno aretirali voditelja ukrajinske opozicije in bivšega gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija. Aretacija Sakašvilija se je zgodila v restavraciji v bližini stranke Gibanje novih sil, ki ju je ustanovil Sakašvili. Vzrok za aretacijo ni znan, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

50-letni Sakašvili je dan prej za gruzijsko televizijo Rustavi 2 ugibal o svojem morebitnem izgonu iz Ukrajine na Poljsko. Bivšemu gruzijskemu predsedniku grozi tudi izgon v rodno Gruzijo, kjer so ga nedavno v odsotnosti zaradi zlorabe oblasti obsodili na triletno zaporno kazen.

Sakašvili velja za ostrega kritika ukrajinskega predsednika Petra Porošenka. Ukrajinko tožilstvo Sakašviliju očita organizacijo protivladnih protestov, ki naj bi jih financirali tisti, ki so blizu bivšemu ukrajinskemu predsedniku Viktorju Janukoviču. Ta je leta 2014 pobegnil v Rusijo.

Sakašvilija so v Ukrajini aretirali že decembra lani. Protestnikom je takrat uspelo, da so ga rešili iz policijskega vozila. Sledila je še ena aretacija.