c S

Športna loterija ne podpira predloga novele zakona o igrah na srečo

12.02.2018 12:46 Ljubljana, 12. februarja (STA) - V Športni loteriji so ocenili, da predlog novele zakona o igrah na srečo poslanca SMC Branka Zormana ne bo prinesel napovedanih izboljšav. Liberalizacija ni rešitev, področje pa potrebuje razmislek o tem, kako ga regulirati, saj se s težavami nelegalnega delovanja, škodljivega oglaševanja, prevar ipd. ukvarja precej držav.

Po njihovem je namen Zormanovega predloga zakona, ki ga je ta poslanec SMC v obravnavo v DZ konec januarja vložil samostojno, sicer dober, a v izračunih nenatančen, predvsem pa ne naslavlja ključnih izzivov nadzora nad področjem prirejanja športnih stav.

Zorman bi odpravil monopolni položaj Športne loterije in uvedel koncesijski sistem. A ta s koncesijskimi dajatvami po navedbah predsednika uprave Športne loterije Edvarda Kolarja pod črto ne bi prinesel več denarja za financiranje športnih, invalidskih in humanitarnih organizacij ter več davkov v proračun, kot načrtuje Zorman. Novi koncesionarji zaradi stroškov ne bi mogli nadomestiti izpada, ki bi ga za te namene imela Športna loterija, je povzel na današnji novinarski konferenci.

Predlog zakona ne naslavlja tudi težav, ki bi jih prinesla liberalizacija. Z novimi ponudniki bi se morda povečala kvota in skladi za dobitke, to pa ne bi prineslo več denarja za financiranje športnih in drugih organizacij. Prineslo pa bi večje tveganje zasvojenosti, neprimerne oblike in večjo agresivnost oglaševanja ter bolj tvegane stavne produkte in veliko tveganje prirejanja rezultatov, je naštel.

Nelegalne oblike športnih stav so z digitalizacijo izziv v vseh državah. Po mnenju Športne loterije bi morali te reševati na ravni evropskih loterij in sprejeti ustrezne ukrepe. Najboljšo ureditev imajo po njihovem trenutno na Finskem, kjer imajo področje urejeno monopolno in ga strogo regulirajo. Tam je trg športnih stav zelo donosen, denar od njih pa namenjajo za šport, znanost, kulturo in za druga, za družbo pomembna področja.

Po njihovem mnenju je bil predlog novele zakona, ki ga je leta 2016 pripravilo ministrstvo za finance, a ga vlada nato ni sprejela, dober okvir, ki je to področje urejal bolj celostno kot Zormanov predlog, ki se osredotoča le na področje stav.

"Lani smo športu neposredno prek koncesijskih dajatev, dividend in sponzorstva dali 7,9 milijona evrov," je navedel Kolar. Po njegovem področja zato ne bi bilo treba povsem spreminjati, temveč nadgraditi. Rešitve bi morali iskati v boljšem nadzoru nad področjem ter večjemu osveščanju igralcev športnih stav.