c S

Srbski predsednik Vučić začenja prvi uradni obisk na Hrvaškem

12.02.2018 07:38 Zagreb, 12. februarja (STA) - Srbski predsednik Aleksandar Vučić bo na povabilo hrvaške kolegice Kolinde Grabar-Kitarović danes prispel na prvi uradni obisk na Hrvaško. Predsedniško srečanje, ki ni po volji hrvaški vladi, so pozdravile ZDA in EU. Združenja, ki izhajajo iz vojne na Hrvaškem, pa so za danes v Zagrebu napovedala proteste.

Grabar-Kitarovićeva bo ob 10.30 sprejela Vučića v svojemu uradu na Pantovčaku. V pogovorih naj bi prevladovala tema iskanja pogrešanih oseb med vojno na Hrvaškem v prvi polovici 90. let prejšnjega stoletja. Kot so še napovedali iz urada hrvaške predsednice, bosta govorila tudi o položaju manjšin in sporu o meji ter sodelovanju v pravosodju kot delu srbskih pogajanj o članstvu v Evropski uniji.

Vučić je kot temi dvostranskih pogovorov ob dvodnevnem obisku prav tako izpostavil krepitev gospodarskih odnosov in skupne infrastrukturne projekte. V delegaciji srbskega predsednika bo tudi približno 30 predstavnikov srbskih podjetij, ki se bodo udeležili današnjega hrvaško-srbskega gospodarskega foruma v Zagrebu. Izjavi predsednikov sta predvideni ob 12.30.

Po pogovorih na Pantovčaku čakata Vučića ločeni srečanji s predsednikoma hrvaške vlade in sabora, Andrejem Plenkovićem in Gordanom Jandrokovićem.Plenković ne skriva nezadovoljstva, ker bo moral sprejeti Vučića. Med drugim je napovedal, da si želi konkretnih pogovorov ter da bo morda odprl tudi vprašanje odškodnine, ki naj bi jo Srbija plačala zaradi razdejanja, ki ga je med vojno povzročila na Hrvaškem.

Vučić se bo v Zagrebu pogovarjal tudi s predstavniki srbske manjšine in ljubljansko-zagrebške mitropolije. Njegov obisk na Hrvaškem spremljajo okrepljeni varnostni ukrepi, posebej potem, ko so nekatera hrvaška združenja, ki izhajajo iz vojne, za danes ob 10. uri napovedala mirne proteste proti obisku pred poslopji hrvaške vlade in parlamenta.