c S

Pahor začenja uradni obisk na Kosovu

12.02.2018 07:38 Priština/Ljubljana, 12. februarja (STA) - Predsednik republike Borut Pahor danes začenja dvodnevni uradni obisk na Kosovu. Z vodilnimi predstavniki države, ki te dni praznuje deseto obletnico razglasitve neodvisnosti, bo po napovedih govoril o približevanju Kosova EU, aktualnih vprašanjih in izzivih na Zahodnem Balkanu. Obiskal bo tudi slovenske vojake na Kosovu.

Pahor se bo v Prištini sešel z gostiteljem, kosovskim predsednikom Hashimom Thacijem, premierjem Ramushem Haradinajem in predsednikom parlamenta Kadrijem Veselijem, pa tudi s predstavniki opozicije. V okviru uradnega obiska bo na slavnostni seji nagovoril kosovski parlament.

V pogovorih se bo Pahor seznanil z napredovanjem Kosova na poti v mednarodno skupnost ter državi zagotovil nadaljnjo podporo pri reševanju glavnih težav. S kosovskim predsednikom naj bi govorila tudi o aktualnih vprašanjih in izzivih na Zahodnem Balkanu.

Pomembna tema pogovorov bo po napovedih približevanje Kosova EU. Kosovski predstavniki bodo slovenskemu predsedniku predvidoma predstavili aktualno stanje na poti v evropske integracije, kar zadeva reforme in liberalizacijo vizumskega režima z EU. Pahor pa naj bi Prištino pozval, naj nadaljuje reforme s ciljem približevanja EU ter spoštuje mednarodnopravne obveznosti.

Obisk predsednika republike na Kosovu je po navedbah njegovega urada pomemben tudi v okviru priprav na aprilski vrh voditeljev procesa Brdo Brioni v Skopju. V tej luči bo Pahor Thaciju predstavil načrte v okviru pobude.