c S

ZN po izraelsko-iranskem incidentu pozivajo k umiritvi razmer v Siriji

11.02.2018 14:11 New York/Jeruzalem, 11. februarja (STA) - Po sobotni sestrelitvi izraelskega vojaškega letala, ki je napadalo iranske tarče nad Sirijo, je generalni sekretar ZN Antonio Guterres pozval k takojšnji umiritvi razmer v Siriji. Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je odzval z besedami, da ne bodo dovolili iranske vojaške navzočnosti v Siriji, pri tem pa je dobil tudi podporo ZDA.

Guterres je po sobotnem dogajanju opozoril pred "naraščanjem napetosti v Siriji in nevarnim razlivanjem konflikta preko njenih meja". Poudaril je, da morajo vse sprte stani v Siriji in regiji spoštovati mednarodno pravo, ter jih pozval k prizadevanjem za takojšnjo in brezpogojno umiritev nasilja.

Izraelski premier Netanjahu je v soboto sporočil, da ne bo dovolil iranske vojaške navzočnosti v Siriji. "Izrael si želi miru, toda še naprej se bomo odločno branili pred vsakršnimi napadi in proti poskusom Irana, da bi v Siriji ali kje drugje vzpostavil svojo vojaško navzočnost," je zatrdil.

Uradni Washington je podprl izraelsko operacijo. "Preračunljivo stopnjevanje nasilja s strani Irana in njegova ambicija, da bi vsilil svojo prevlado, ogroža vsa ljudstva v regiji, od Jemna do Libanona," je sporočila tiskovna predstavnica State Departmenta Heather Nauert ter pozvala h končanju "zlohotnega" obnašanja Irana.

Sobotni incident je bil najhujši med Izraelom in Iranom po začetku vojne v Siriji leta 2011. Do njega naj bi prišlo zaradi iranskega drona, ki je vstopil v izraelski zračni prostor. Izrael je nanj odgovoril z napadom na sisteme sirske zračne obrambe in iranske cilje, ki so del iranske vojaške navzočnosti v Siriji.

Po tem napadu pa je sirska vojska sestrelila izraelsko vojaško letalo, ki je strmoglavilo v dolini Jazreel na severu Izraela.