c S

FBI preiskuje vse izvoznike delov človeških teles v ZDA

11.02.2018 13:45 New York, 10. februarja (STA) - Ameriška zvezna policija FBI je po objavi obširne raziskave tiskovne agencije Reuters o izvozu delov človeških teles iz ZDA uvedla preiskavo ameriških podjetij, ki izvažajo dele človeških teles za medicinske in raziskovalne namene. V raziskavi je omenjena tudi Slovenija, kamor naj bi izvozili nekaj glav. a brez podrobnosti.

Področje preprodaje delov človeških teles je v ZDA med slabše reguliranimi in zadeva je povsem zakonita in ni prepovedana. Človek za časa življenja podpiše papir, s katerim preda svoje truplo v raziskovalne namene. Posebna podjetja po njegovi smrti dele telesa lahko prodajo.

Med njimi je podjetje MedCure iz Portlanda, kjer je FBI pred kratkim izvedel racijo in podjetje trdi, da sodeluje s preiskavo in ničesar ne skriva. MedCure na leto razpošlje okrog 10.000 delov človeških teles, od tega okoli 20 odstotkov v tujino.

Dele teles Američanov v medicinske in znanstvene namene izvažajo v države, kjer iz različnih razlogov, tudi verskih, delov teles za raziskave primanjkuje.

Ameriški mejni agenti nimajo pooblastil, da prekinejo to trgovino, pazijo le, da je vse dobro zapakirano in dobro ohlajeno, da se ne pokvari. V primeru pokvarljivosti blaga ali bolezni pa lahko nastane problem in preiskava FBI naj bi bila namenjena temu.