c S

Barnier opozarja, da prehodno obdobje ni zagotovljeno

11.02.2018 13:37 Bruselj, 09. februarja (STA) - Glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier je danes v Bruslju po koncu najnovejšega pogajalskega kroga opozoril, da zaradi bistvenih nesoglasij prehodno obdobje nikakor ni zagotovljeno.

Med nesoglasji je Barnier izpostavil različna stališča o pravicah državljanov, ki bodo prišli v Združeno kraljestvo med prehodnim obdobjem, in o zahtevi Britanije, da lahko ugovarja novi zakonodaji, ki se bo sprejemala v tem obdobju.

Vodja britanskih pogajalcev David Davis, ki ga sicer ni bilo v Bruslju, je kasneje v izjavi izrazil presenečenje, da Barnierju po "intenzivnem delu ta teden ni jasno" britansko stališče glede prehodnega obdobja. "Kot sem dejal v govoru pred dvema tednoma, si prizadevamo za časovno omejeno obdobje, v katerem bo ohranjen dostop strani do trgov druga druge ob obstoječih pogojih," je zapisal.

Prvi krog po prehodu v drugo fazo pogajanj se je minuli ponedeljek začel z Barnierjevim obiskom v Londonu, sledila so pogajanja v Bruslju na strokovni ravni. Komisija je v sredo objavila osnutek dogovora o prehodnem obdobju.

Od torka do četrtka so se pogajalci posvetili prednostnim ločitvenim vprašanjem, zlasti meji na irskem otoku, in prehodnemu obdobju od izstopa Velike Britanije do uveljavitve sporazuma o novem partnerstvu.

Za danes pa je bilo predvideno, da britanska stran posreduje dodatne informacije v povezavi s stališči o prihodnjem partnerstvu, vendar se to zaradi "natrpanega urnika" ni zgodilo. "To je bil edini sestanek, ki je bil odpovedan," je poudaril Barnier.

Pogajalec unije je ta krog opisal kot "krog ponovnega zagona" pogajanj oziroma kot krog preučitve stanja.

V povezavi z vprašanjem meje na irskem otoku je ponovno izpostavil, da se je treba izogniti neprepustni meji ter da mora biti vsaka rešitev natančna, jasna in nedvoumna.

Ponovil je tri možnosti za rešitev tega vprašanja: v sklopu sporazuma o prihodnjih odnosih, na podlagi britanskega predloga o specifični rešitvi, ki ga še čakajo, ter ohranitev Severne Irske v notranjem trgu in carinski uniji.

Medtem ko je po Barnierjevih besedah mogoče prvi dve možnosti operativno opredeliti v kontekstu sporazuma o prihodnjih odnosih, je odgovornost EU, da tretjo možnost vključi v osnutek izstopnega sporazuma.

"Zdaj moramo začeti pravno opredeljevati, kako bi ta scenarij deloval v operativnem smislu. Pri tem ne sme biti nedvoumnosti," je poudaril glavni pogajalec unije.

Barnier je danes tudi izrazil presenečenje nad burnimi odzivi Britancev na osnutek sporazuma o prehodnem obdobju, ki ga je ta teden objavila komisija in ki vključuje možnost kaznovanja Britanije v primeru kršitev zakonodaje, vključno z omejitvijo dostopa do enotnega trga.

Med drugim bi lahko kazni vključevale ponovno uvedbo carin in carinskih pregledov, ki bi jih sicer bil Otok kot del notranjega trga v času prehodnega obdobja oproščen.

Glavni pogajalec unije je izpostavil, da je povsem normalno, da mednarodni sporazum vključuje učinkovite mehanizme za ukrepanje v primeru kršitev, in da ni na strani unije nobene želje po kaznovanju.

Edini razlog, da je potreben ta nov mehanizem, je po Barnierjevih besedah to, da so običajni evropski postopki, predvideni v primeru kršitev, v tem primeru predolgi.

EU je nedavno sprejela izhodišča za pogajanja o prehodnem obdobju, ki naj bi trajalo do konca leta 2020. Britanija bi morala v tem času v celoti spoštovati evropsko zakonodajo, ne bi pa imela pravice do odločanja.

Davis je glede tega danes obtožil Evropsko komisijo, da je njen pristop kontradiktoren. "Danes so priznali, da je potreben način za reševanje sporov in kršitev. Istočasno pa so zavrnili prizadevanja Združenega kraljestva za razumna varovala, ki bi zagotovila zaščito naših interesov," je menil.

Konec lanskega leta so pogajalci dosegli kompromis o treh prednostnih ločitvenih vprašanjih - pravicah državljanov, finančni poravnavi in meji na irskem otoku, ki pa ga je še treba prevesti v pravno besedilo.

Prehodne določbe in ločitvena vprašanja bodo združena v sporazum o izstopu, ki naj bi bil dorečen do oktobra, nato naj bi stekli postopki ratifikacije. Brez sporazuma o izstopu ne bo tranzicije, poudarja Barnier.

Unija britansko stran že ves čas poziva, naj pojasni stališča o tem, kako si predstavlja prihodnje partnerstvo. Za zdaj velja, da želi izstopiti iz carinske unije in notranjega trga, a ohraniti močne gospodarske vezi.