c S

Ameriški senat le potrdil zakon o financiranju zvezne vlade

09.02.2018 15:57 Washington, 09. februarja (STA) - Po vrsti zapletov je ameriški senat danes le potrdil predloga zakona o nadaljevanju proračunskega financiranja za agencije zvezne vlade. Rok za potrditev se je sicer iztekel opolnoči, tako da ga je kongres zamudil. Po potrditvi v senatu je zakon potrdil še predstavniški dom kongresa, podpisal pa ga je tudi že predsednik Donald Trump.

"Ravnokar sem podpisal zakon," je Trump zapisal na Twitterju. "Naša vojska bo zdaj močnejša kot kdajkoli (...) Pomeni pa tudi delovna mesta, delovna mesta, delovna mesta," je sporočil po navedbah francoske tiskovne agencije AFP. S podpisom je zakon začel tudi veljati.

Ker kongres zakona prvotno ni uspel izglasovati do polnoči, so se ameriške zvezne agencije danes že drugič po januarju zaprle - vsaj uradno, čeprav tega ponoči v praksi v bistvu ni čutiti. Januarja so njihovo financiranje blokirali demokrati zaradi priseljencev, tokrat je to uspelo republikanskemu senatorju, ki je nasprotoval povečanju porabe.

Rand Paul iz Kentuckyja je za razliko od večine republikancev, ki jih proračunski primanjkljaj moti le, ko je v Beli hiši demokrat, ostal zvest svojim načelom in je blokiral dogovor o nadaljnjem financiranju vlade, ki bi povečal proračunsko luknjo. A njegova blokada je bila lahko le začasne narave.

Senatorji so tako danes zgodaj zjutraj po lokalnem času zakon potrdili z 71 glasovi proti 28. Nato je bilo na vrsti še glasovanje v predstavniškem domu, kjer je zakon potrdilo 240 kongresnikov, 186 pa jih je bilo proti. Ker so kongresniki pohiteli, vnovičnega zaprtja zvezne vlade ljudje praktično niso občutili.

Voditeljica demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi je sicer zaradi pritiska volilne baze v sredo uprizorila kar osemurni govor, v katerem je opozarjala, da ne bo podprla dogovora, če ta ne bo vključeval tudi rešitve statusa za nezakonite priseljence, ki so jih v ZDA kot mladoletne pripeljali starši ali drugi skrbniki.

Na tnalu sta bila danes predlog zakona o dveletnem financiranju agencij zvezne vlade, vreden 400 milijard dolarjev, in predlog zakona o kratkoročnem financiranju vlade do 23. marca.