c S

V Macerati izgredi skrajnih desničarjev s policijo

09.02.2018 15:56 Rim, 09. februarja (STA) - V Macerati v osrednji Italiji so v četrtek zvečer izbruhnili izgredi privržencev skrajno desne skupine Nova sila, ki so se zbrali kljub prepovedi shodov in se pri tem spopadli s policisti. Mesto je bilo minulo soboto sicer prizorišče strelskega napada z rasističnim ozadjem, v strahu pred novimi nemiri pa so oblasti zdaj celo odredile zaprtje šol.

Kljub prepovedi zborovanja se je v četrtek v mestu zbralo več deset pripadnikov italijanske skrajne desnice, ki so skušali prebiti policijski kordon in priti na glavni trg v središču Macerate. Policija jih je odbila z gumijevkami in ščiti. Pri tem so po različnih navedbah aretirali od 10 do 20 protestnikov, nekaj ljudi pa je bilo lažje poškodovanih, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

28-letni privrženec skrajne desnice Luca Traini je minulo soboto v Macerati zaradi maščevanja zaradi umora najstnice streljal na več deset Afričanov. Mestne oblasti so po dogodku prepovedale vsa zborovanja v mestu.

Zdaj so šle v strahu pred novimi nemiri - predvsem s strani skrajno levih skupin - še korak dlje, saj so po poročanju APA danes odredile zaprtje šol in ustavitev javnega prometa od 13.30 naprej. To je na svoji Facebook strani objavil župan Macerate Romano Carancini.

To soboto naj bi v Macerati potekali protesti proti fašizmu in rasizmu, a so jih organizatorji v četrtek odpovedali, potem ko sta jih k temu pozvala tako Carancini kot prefektinja Roberta Preziotti, saj da se morajo ljudje Macerate najprej pomiriti po tragičnih dogodkih minulih dni. Toda nekatere leve skupine vztrajajo, da se bodo v soboto kljub temu podale na ulice in tako izrazile svoje nasprotovanje sovraštvu do tujcev. Za soboto so sicer napovedani tudi protesti proti rasizmu v Milanu in nekaterih drugih italijanskih mestih.