c S

Tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo zoper Ukoto in še dve osebi zaradi prevzema CPK

09.02.2018 15:33 Koper, 09. februarja (STA) - Specializirano državno tožilstvo je prejšnji četrtek v povezavi s prevzemom CPK vložilo zahtevo za preiskavo zoper predsednika upravnega odbora CPK Igorja Ukoto, njegovo družbo Numina ter zoper Tomaža Dolgana in Petro Doberšek, so potrdili na koprskem okrožnem sodišču.

Zahtevo za preiskavo je tožilstvo zoper Ukoto vložilo zaradi kaznivega dejanja po drugem in prvem odstavku 244. člena, ki zaobjema ponarejanje in uporabo ponarejenih vrednotnic ali vrednostnih papirjev, in treh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po drugem in tretjem odstavku 240. člena kazenskega zakonika.

Zoper Dolgana in Doberškovo so zahtevo za preiskavo vložili zaradi kaznivih dejanj pomoči pri zlorabi položaja pri gospodarski dejavnosti. Zahteva za preiskavo družbe Numina pa se prav tako nanaša na kazniva dejanja zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti.

Kot so navedli na koprskem sodišču, bo sodnik, ki obravnava zadevo, najprej zaslišal osumljence in potem odločil o tem, ali bo uvedel preiskavo ali ne. O tem, kdaj bo sodnik o tem odločil, pa na sodišču zaenkrat še ne morejo napovedati, saj so zadevo šele prejeli.

O zahtevi za sodno preiskavo so že v sredo poročale Primorske novice. Kot so tedaj navedle, naj bi premoženjska korist, ki naj bi jo s kaznivimi dejanji pridobila Numina, po zahtevi za sodno preiskavo znašala najmanj 5,3 milijona evrov.

CPK je bil že marca 2016 predmet preiskav Nacionalnega preiskovalnega urada, ki je v povezavi s tem opravil tudi več hišnih preiskav. Kot so tedaj poročale Primorske novice, naj bi se pod drobnogledom preiskovalcev znašel lastniški prevzem CPK, v katerem ima 80-odstotni delež podjetje Numina, katerega stoodstotni lastnik je prav Ukota.

Po tedanjem poročanju POP TV naj bi bili sporni dve posojili, ki jih je najel CPK in sta bili prek povezanih družb namenjeni lastniškemu prevzemu družbe, plačevanje posojil pa je ostalo breme CPK. V začetku januarja lani je CPK po poročanju POP TV zaradi suma zlorabe položaja ovadil tri ljudi, neuradno tudi Ukoto.