c S

V register vpisane že okoli tri četrtine nastanitvenih obratov

09.02.2018 08:24 Ljubljana, 09. februarja (STA) - V register nastanitvenih obratov, ki ga je 1. decembra lani vzpostavila Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), se je doslej vpisalo 2950 nastanitvenih obratov. To je okoli tri četrtine vseh nastanitvenih obratov, vpisi pa potekajo nemoteno, so za STA pojasnili na Ajpesu.

Ajpes je s 1. decembrom lani vzpostavil register nastanitvenih obratov ter nov sistem eTurizem za elektronsko posredovanje podatkov o gostih in prenočitvah.

"Vpisi nastanitvenih obratov v register potekajo nemoteno in brez večjih težav, pri tem je zaznan zelo dober odziv javnosti," je pojasnila vodja sektorja za registre in evidence podatkov pri Ajpesu Teja Batagelj. Od vzpostavitve registra do danes se je v register vpisalo 2950 nastanitvenih obratov in na agenciji ocenjujejo, da se bodo do konca prehodnega obdobja, to je 28. februarja, v register vpisali vsi oz. večji del vseh nastanitvenih obratov.

Točno število nastanitvenih obratov sicer ni znano, ocenjuje pa se, da jih je okoli 4000.

Tudi pri poročanju v eTurizem s strani poročevalcev ni zaznanih večjih težav. "Na spletnem portalu smo objavili odgovore na pogosta vprašanja ter podrobna navodila za dnevno in mesečno poročanje, v primeru morebitnih vprašanj poročevalcem nudimo vsebinsko in tehnično pomoč," je dodala Batageljeva.

V prehodnem obdobju sicer velja, da morajo že obstoječi nastanitveni obrati - tisti, ki so že poročali policiji, statističnemu uradu in občinam prek starega sistema - v prehodnem obdobju (od 1. decembra lani do 28. februarja letos) podatke začeti poročati prek sistema eTurizem s prvim dnem naslednjega meseca po vpisu v register.

Novi zavezanci medtem s poročanjem v sistem eTurizem pričnejo z dnem, ko je nastanitveni obrat vpisan v register. Od 1. marca bo za vse obvezno poročanje prek spletne aplikacije.

Na Ajpesu so povedali še, da so z namenom informiranja zavezancev in javnosti glede sprememb izvedli več posvetov tako v okviru izpostav agencije kot v okviru prestavitev po Sloveniji s sodelovanjem policije in statističnega urada.

Elektronski sistem poročanja naj bi olajšal življenje ponudnikom turističnih sob in državnim organom, izboljšal kakovost podatkov ter nenazadnje prinesel okoli 700.000 evrov prihrankov letno. Namesto na štiri različne naslove po novem nastanitveni obrati poročajo le prek ene spletne aplikacije. Na Ajpesu so spletno aplikacijo za poročanje in register razvili z lastnimi viri.