c S

Ameriška vlada ponovno začasno brez denarja, tokrat zaradi republikanca

09.02.2018 08:21 Washington, 09. februarja (STA) - Ameriškemu kongresu v četrtek do polnoči ni uspelo potrditi predloga zakona o nadaljevanju proračunskega financiranja za agencije zvezne vlade, ki se je tako po januarju že drugič zaprla. Januarja so financiranje blokirali demokrati zaradi priseljencev, tokrat je to uspelo republikanskemu senatorju zaradi nasprotovanja povečanju porabe.

Rand Paul iz Kentuckyja je za razliko od večine republikancev, ki jih je proračunski primanjkljaj moti le, ko je bil v Beli hiši demokrat, ostal zvest svojim načelom in je blokiral dogovor o nadaljnjem financiranju vlade, ki bi povečal proračunsko luknjo. Vendar je njegova blokada le začasne narave in kongres naj bi kmalu potrdil predlog zakona o podaljšanju financiranja vlade do 23. marca.

Predstavniški dom kongresa je pred dnevi potrdil predlog zakona o začasnem nadaljevanju financiranja agencij zvezne vlade do 23. marca in za Pentagon do 30. septembra, v senatu pa so se voditelji obeh strank dogovorili o kar dveletnem proračunu, ki je predvideval povečanje porabe za okoli 500 milijard dolarjev. Ta dogovor je podprl tudi predsednik Donald Trump, ki mora predlog podpisati v zakon.

Voditeljica demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi je zaradi pritiska volilne baze v sredo uprizorila osemurni govor, v katerem je opozarjala, da ne bo podprla dogovora, če ta ne bo vključeval tudi rešitve statusa za nezakonite priseljence, ki so jih v ZDA kot mladoletne pripeljali starši ali drugi skrbniki.

Demokratska manjšina v senatu lahko blokira zadeve s filibustrom, ki pa ga v tem primeru niso bili pripravljeni uporabiti, ker se je njihov vodja Chuck Schumer z vodjo večine Mitchem McConnelom dogovoril o povečanju porabe za razne programe, ki so pomembni za demokrate. Schumer je računal, da se bo z McConnelom kasneje dogovoril o vprašanju priseljencev.

V skladu s pričakovanji so potem na oder stopili republikanci, ki niso zadovoljni, kako potekajo dogovori s proračunom. Najprej so sprejeli davčne olajšave, ki proračunsko luknjo napihujejo za 1500 milijard dolarjev, sedanji dogovor senatnih voditeljev pa bi jo še za dodatne milijarde.