c S

Nekdanji romunski finančni minister obsojen na osem let zapora

09.02.2018 08:17 Bukarešta, 08. februarja (STA) - Nekdanji romunski finančni minister in sedanji svetovalec vlade Darius Valcov je bil danes na sodišču v Bukarešti obsojen na osem let zapora, ker naj bi prejel za 1,4 milijona evrov podkupnin. Sodba še ni pravnomočna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Valcov je bil obtožen, da je kot župan v letih od 2009 do 2013 prejemal podkupnino od nekega romunskega gradbenega podjetja v zameno za pomoč pri pridobivanju javnih naročil.

Policija mu je v hišni preiskavi zasegla 172 umetniških del v vrednosti več kot milijon evrov, pa tudi zlate palice v vrednosti 100.000 evrov.

Valcov je bil finančni minister v začetku leta 2015, po vsega nekaj mesecih na položaju pa ga je že doletela obtožnica, nakar je odstopil. Vse obtožbe je sicer zanikal in tudi zdaj je napovedal pritožbo na današnjo obsodilno sodbo, poroča AFP.

Proti njemu sicer poteka še ena preiskava, vendar pa je bil kljub temu konec minulega meseca imenovan za svetovalca v novoimenovani vladi.

Obsodba Valcova je nov uspeh za poseben oddelek romunskega državnega tožilstva za boj proti korupciji (DNA). Vlada s socialisti na čelu sicer skuša zmanjšati pooblastila tega organa, kar je sprožilo množične proteste v državi, pa tudi zaskrbljenost v EU. Kljub temu socialisti v Bukarešti ne popuščajo, še navaja AFP.