c S

Nizozemsko sodišče zaprosilo Sodišče EU za pojasnilo o pravicah Britancev po brexitu

09.02.2018 07:43 Amsterdam, 07. februarja (STA) - Nizozemsko sodišče je danes od Sodišča Evropske unije zahtevalo pojasnilo o statusu britanskih izseljencev na Nizozemskem, ki se bojijo, da bi po izstopu Velike Britanije iz EU izgubili pravice, ki jih trenutno uživajo kot državljani EU. Odvetniki pritožnikov imajo sicer teden dni časa za komentarje ali dodatna vprašanja.

"Sodišču EU posredujemo vprašanja," je dejal sodnik Floris Bakels, ki je prebral odločitev amsterdamskega sodišča v primeru, ki bi lahko vplival na življenja milijona Britancev, ki živijo v drugih državah EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodniki so na sodišče s sedežem v Luksemburgu naslovili dve preliminarni vprašanji o pravicah britanskih izseljencev po brexitu, je povedal Christiaan Alberdingk Thijm, odvetnik petih Britancev, ki živijo na Nizozemskem, in so se glede tega obrnili na nizozemsko pravosodje.

"Ali brexit pomeni, da Britanci avtomatično izgubijo svoje evropsko državljanstvo ali ohranijo pravice? Če jih, pod katerimi pogoji?" se po besedah odvetnika glasita vprašanji.

Pritožniki trdijo, da imajo kot državljani EU pravice, ki so neodvisne in nad tistimi, ki jih imajo kot državljani posamezne države, vključno z Veliko Britanijo. Tako menijo, da bi morali pravice, kot je pravica do prostega gibanja, ohraniti tudi po izstopu Otoka iz povezave.

Od nizozemskega sodišča so zahtevali, naj Sodišče EU prosi za pojasnilo, kaj natančno pomeni biti evropski državljan, je povedal eden od pritožnikov Stephen Huyton. "Bil sem šokiran in hkrati vesel ob odločitvi," je dodal.

Sodnik je sicer odvetnikom dal teden dni časa za morebitne komentarje na današnjo odločitev in da dodajo morebitna dodatna vprašanja za Sodišče EU.