c S

Hrvaški časniki opozarjajo na sistematične pritiske iz SDP

09.02.2018 07:21 Zagreb, 07. februarja (STA) - Hrvaški časniki Glas Istre, Jutarnji list, Novi list, Slobodna Dalmacija in Večernji list so danes opozorili predsedstvo največje opozicijske stranke SDP, da so bili v zadnjih dveh mesecih izpostavljeni sistematičnemu pritisku iz vrst socialdemokratov. Izpostavljajo, da so jih iz SDP zasuli z demantiji in zahtevami za popravke, a brez argumentov.

Časniki navajajo, da so pritiski usmerjeni na novinarje, ki spremljajo delovanje SDP, kot tudi na urednike z namenom, da bi vplivali na uredniški politiko "največjih in najvplivnejših medijskih hiš".

V pismu članom predsedstva SDP so opozorili, da gre za grobe napade na svobodo medijev ter zlorabo zakona o medijih, ki določa pravico do popravka objavljene informacije. Izpostavili so, da iz SDP praviloma ne navajajo dejstev, ki bi kazala, da so novinarji napačno poročali ali komentirali dogodke v stranki, komentatorjem pa očitajo celo osebna stališča pri ocenjevanju stanja v SDP.

Demantiji in popravki, ki jih iz SDP množično pošiljajo v uredništva časnikov, so večinoma usmerjeni na avtorje prispevkov in gre za poskuse njihovega diskreditiranja, so zapisali. Med drugim navajajo, da v SDP pogosto neargumentirano ocenjujejo, da je edini namen novinarjev negativno pisanje o predsedniku SDP Davorju Bernardiću in da bi škodili SDP.

Časniki ocenjujejo, da gre za kampanjo pritiska na medije, glede na to, da so vsi odzivi iz SDP pripravljeni po enakem vzorcu ter da praviloma poleg diskreditiranja novinarjev grozijo tudi s tožbami.

Medijske hiše ocenjujejo, da SDP na ta način krši temeljna načela demokracije in svobode javnega izražanja. Socialdemokratom očitajo tudi, da so hinavski, ko "dopoldne" javno izpostavljajo svobodo izražanja kot svoj "sveti politični cilj", potem pa "popoldne" skušajo zapreti usta novinarjem, ki poročajo o čem, kar ne ustreza vodstvu stranke.

Poudarili so, da bodo časniki še naprej poročali o vseh trenjih, spopadih znotraj stranke in odnosih med frakcijami v SDP, kot tudi o stališčih socialdemokratov do vodstva stranke.

V SDP se kopiči nezadovoljstvo s predsednikom stranke Bernardićem, ki je prevzel vodenje stranke pred več kot letom dni, a mu ni uspelo okrepiti položaja stranke, ki je bila poraženka na dveh zaporednih parlamentarnih volitvah. Mediji so pogosto poročali, da je Bernardić najbolj odgovoren za nadaljevanje zmanjšanja podpore SDP med volivci kljub nepriljubljenosti vladajoče HDZ.

Soglašali so, da je iz Bernardićevih javnih nastopov in potez očitno, da nima sposobnosti za vodenje stranke, kaj šele vlade, če bi se SDP na naslednjih parlamentarnih volitvah morda uspela vrniti na oblast.

Bernardić niti danes novinarjem v saboru ni želel odgovoriti na vsa vprašanja, ki so jih zastavili, med drugim na to, zakaj ni pred objavo v medijih obvestil svojih kolegov o grozeči milijonski izvršbi glede neplačanih stroškov kampanje za lokalne volitve v Zagrebu leta 2009.