c S

Francosko sodišče: Uberjevi vozniki niso njegovi zaposleni

09.02.2018 08:25 Pariz, 08. februarja (STA) - Ameriško tehnološko podjetje Uber, ki uporabnikom preko aplikacije ponuja možnost iskanja prevoza, je dobilo sodno bitko na francoskem sodišču. To je presodilo, da vozniki, ki za Uber opravljajo prevoze, niso tudi njegovi zaposleni. Najnovejša sodna odločitev je še povečala negotovost pri vprašanju, kako naj evropske države regulirajo Uber.

Uber vztrajno zatrjuje, da je le ponudnik storitev za ljudi, ki potrebujejo pomoč pri iskanju voznikov, in ne taksi služba. Vendar pa se pri tem sooča s številnimi težavami in nasprotovanjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med drugim je sodišče EU pred kratkim presodilo, da Uber ni le ponudnik storitev, temveč družba, ki deluje na področju prevozov.

V Franciji pa je voznik, ki je za Uber delal do leta 2016 in opravil okrog 4000 voženj v dveh letih, želel doseči, da bi sodišče njegov dogovor o delu za Uber upoštevalo kot pogodbo o zaposlitvi. Želel je tudi, da bi mu Uber izplačal denarno nadomestilo za dopust. Vendar pa ga je sodišče v Franciji konec januarja zavrnilo in presodilo, da so imeli vozniki možnost zavrniti delo.

"Na tisoče voznikov v Franciji uporablja Uberjevo aplikacijo, saj jim omogoča, da se sami odločajo o tem, kdaj in kam bodo vozili," so se v ameriškem podjetju odzvali na sodbo.

Uberjev uspeh jezi poklicne voznike po celem svetu, ki vztrajajo, da bi moral biti Uber reguliran tako kot druga podjetja, ki se ukvarjajo s prevozi. V Veliki Britaniji se je ameriško tehnološko podjetje med drugim že pritožilo na odločitev delovnega sodišča, ki je presodilo, da mora Uber voznikom plačati dopust.